Tabletki na odchudzanie cieszą się coraz większa popularnością. Problem polega jednak na tym, że mimo dużej różnorodności produktów, większość z nich po prostu nie działa.
Wybór najlepszych tabletek odchudzających może okazać się bardzo trudny, ponieważ opinie o tego rodzaju suplementach są często nie do końca rzetelne.
Właśnie dlatego postanowiliśmy szczegółowo przeanalizować rynek, a także skonsultować się z ponad 113 konsumentami stosującymi suplementy odchudzające i znaleźć 5 najskuteczniejszych pozycji.
Moringa Actives to lider wśród tabletek odchudzających. Produkt ułatwia odchudzanie i dodatkowo wspomaga ogólną kondycję zdrowotną organizmu.
Za wysoką skuteczność produktu odpowiadają składniki o wielotorowym działaniu. Moringa Actives wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza apetyt, wspiera metabolizm oraz trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Moringa Actives to doskonałe rozwiązanie na odchudzanie bez względu na stosowaną dietę czy preferowany styl życia.
NuviaLab Keto to produkt ułatwiający osiągnięcie i utrzymanie ketozy, dzięki czemu pomaga zrzucić zbędne kilogramy w ekspresowym tempie.
Formuła produktu została stworzona w oparciu o składniki naturalnego pochodzenia, co sprawia, że produkt wspiera odchudzanie w sposób bezpieczny dla organizmu.
NuviaLab Keto to produkt rekomendowany osobom, które chcą zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, zmniejszyć apetyt oraz zwiększyć wydolność organizmu.
Nutrigo Lab Burner jest to produkt, w którym znajdziemy kombinację najwyższej jakości unikalnych składników, jak ekstrakt z malin, sinetrol oraz bioperine.
Dzięki wysokiej zawartości piperyny, która wzmaga proces termogenezy, możemy spalać tłuszcz nawet z najmniej dostępnych miejsc!
Dodatkowo, korzystnie wpływa także na regenerację mięśni po treningach, więc jest szczególnie polecany osobom trenującym.
Keto Actives to tabletki przeznaczone dla osób pragnących zdrowo schudnąć, a zwłaszcza dla tych, które są na diecie ketogenicznej. Produkt ten ma za zadanie ułatwić wejście w stan ketozy przyśpieszając metabolizm organizmu.
Zawiera w sobie naturalną kofeinę bezwodną, która zapewni dodatkową dawkę energii. Dzięki niej możesz więcej wycisnąć z treningu, a nawet zwiększyć produktywność w pracy, ponieważ świetnia działa na skupienie (1).
Piperinox to suplement w postaci tabletek, którego zadaniem jest wsparcie naszego procesu odchudzania. Główną zaletą jest zawarta w nim piperyna, która wzmaga proces termogenezy, czyli procesu wytwarzania ciepła.
Dzięki tym tabletkom ograniczymy łaknienie oraz podjadanie, ponieważ będziemy czuli się syci.
Probiosin Plus to tabletki probiotyczne, które wspierają odchudzanie oraz florę bakteryjną. Produkt ma zapewnić wewnętrzną równowagę organizmu. Odpowiednia flora bakteryjna zmniejsza ryzyko otyłości, a także wspiera procesy trawienne (2).
Suplement ten składa się z naturalnych składników, między innymi możemy wyróżnić zieloną herbatę oraz czarny pieprz, który wspomaga odchudzanie.
Green Barley Plus jest to produkt, który składa się przede wszystkich z zielonego młodego jęczmienia. Dzięki naturalnym składnikom zawartym w tych tabletkach na odchudzanie, uznaje się je za bezpieczne i nie wywołujące skutków ubocznych.
Młody jęczmień posiada również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia starzenie się skóry, jednak najważniejszym jego zadaniem jest przyśpieszenie przemiany materii.
African Mango to suplement stworzony z pestek mango, które zawierają w sobie znaczną ilość błonnika – dzięki czemu dużo szybciej i łatwiej odbywa się proces trawienia. Tabletki te mają za zadanie usunięcie toksyn z naszego organizmu oraz przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej.
Produkt ten zmniejsza łaknienie oraz jak zapewnia producent ułatwia zrzucanie tkanki tłuszczowej z brzucha i okolic.
Tworząc ranking najlepszych tabletek na odchudzanie kierowaliśmy się po pierwsze opiniami użytkowników stosujących dany preparat.
Stosowaliśmy surowe kryteria wybierając jedynie produkty, które:
✔️ Są skuteczne
✔️ Nie powodują skutków ubocznych
✔️ Nie prowadzą do efektu jojo
✔️ Nie zawierają niebezpiecznych dla zdrowia substancji
Przedstawione poniżej zdjęcia zostały podesłane do nas na maila przez czytelniczki portalu MedyczneWiadomości.pl, które wzięły udział w ankiecie i w znaczny sposób przyczyniły się do utworzenia rankingu.
Przyjrzymy się dwóm najciekawszym przypadkom, które z pewnością zmotywują Was do działania.
Zdjęcie po prawej przedstawia sylwetkę po kuracji odchudzającej z tabletkami Keto Actives połączonej z ćwiczeniami na odchudzanie.
Według relacji czytelniczki, wysokiej jakości kofeina zwarta w tabletkach Keto Actives wpłynęła na zwiększenie poziomu energii oraz motywacji do treningów.
Spowodowało to, że podczas ćwiczeń dawała z siebie wszystko, a reszta dnia nie była stracona poprzez wykonaną już aktywność fizyczną, która zazwyczaj wyciągała z niej całą energię.
Przyjrzymy się teraz kolejnemu przykładowi. Tym razem testowany został suplement Piperinox.
Nasza czytelniczka, aby uzyskać takie efekty (zdjęcie po prawej przedstawia aktualny stan po 4 miesięcznych zmaganiach) musiała być bardzo zmotywowana i wytrwała w swoich postanowieniach.
Bardzo ciężkie treningi połączyła z tabletkami na odchudzanie Piperinox, które podnosiły proces termogenezy, dzięki czemu spalała jeszcze więcej tłuszczu oraz poprawiła naturalną przemianę materii. To wszystko połączone w jedną całość dało niesamowite efekty!
Przede wszystkim tabletki musimy dopasować do naszych upodobań oraz potrzeb.
Jeżeli nie przepadasz za kofeiną lub jej nie potrzebujesz, ponieważ dostarczasz ją z innych źródeł, to najlepszy rozwiązaniem dla Ciebie będzie preparat na odchudzanie taki jak Piperinox, czy Gren Barley Plus.
Z kolei, jeżeli w Twojej diecie zdecydowanie brakuje błonnika, składnika niezbędnego do poprawnej przemiany materii (3), to najlepiej wybrać tabletki African Mango składające się z pestek mango w których jest go naprawdę dużo.
Jeżeli potrzebujesz schudnąć, ale chciałabyś również poprawić swoją florę bakteryjną, ponieważ często występują u Ciebie problemy żołądkowe (4), to najlepszym rozwiązaniem będzie Probiosin Plus.
To są Nasze propozycję, ale każdy produkt przeanalizuj sama i wybierz to co będzie dla Ciebie ideale!
Składniki suplementów diety wspierają odchudzanie na wiele sposobów. Skuteczność ich działania jest jednak różna – niektóre wykazują wysoką efektywność, inne wręcz znikomą. Poznaj najlepsze składniki odchudzające oraz ich wpływ na ludzki organizm.
Obniżanie wagi jest procesem niełatwym i wymagającym trwałej zmiany nawyków. Klucz do sukcesu to odpowiednia dieta oraz ruch.
Aby schudnąć, powinniśmy spożywać mniej kalorii, niż jesteśmy w stanie spalić w ciągu doby. Tylko wówczas mamy szansę na zmniejszenie masy ciała.
Spalanie tkanki tłuszczowej przebiega znacznie intensywniej, gdy do właściwego jadłospisu dodamy także aktywność fizyczną. Nie muszą to być od razu bardzo wymagające treningi – na początek wystarczą spacery czy jazda na rowerze.
Doskonałym wsparciem działań w tych dwóch obszarach mogą się okazać również suplementy diety. Upewnij się, że stosujesz takie, których składniki rzeczywiście działają.
Kofeina
W składzie tabletek na odchudzanie często znajdziemy kofeinę. Związek ten wykazuje działanie pobudzające. Nie bez powodu tak wielu z nas wprost nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy czy mocnej herbaty.
Dzięki kawie mnóstwo osób potrafi lepiej się skupić i ma więcej energii do pracy czy nauki.
Właściwości odchudzające kofeiny
Kofeina to jeden z najbardziej znanych termogeników, czyli związków, które mają zdolność podnoszenia temperatury ciała. Organizm, starając się obniżyć ciepłotę, produkuje energię, wykorzystując zapasy zgromadzone w tkance tłuszczowej. [5]
Co ciekawe, niektóre badania wykazują, że efekt pobudzania termogenezy przez kofeinę jest większy u osób szczupłych, niż otyłych. [6]
Obecnie istnieje coraz więcej dowodów na to, że regularne picie kawy w rozsądnych ilościach (3-4 filiżanki dziennie) może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Efekt ten jest prawdopodobnie wynikiem działania kofeiny. [7]
Badania przeprowadzone na myszach pokazały, że kofeina może zwiększać intensywność lipolizy, czyli rozkładu tłuszczów, zwiększać aktywność leptyny i adiponektyny, a w konsekwencji przyczyniać się do obniżenia masy ciała. [8]
Podobne wnioski wyciągnięto, porównując poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, lipoprotein o dużej gęstości (cholesterol HDL) i tych o niskiej gęstości (cholesterol LDL) u myszy z otyłością przed i po zastosowaniu kofeiny.
Kolejną cenną właściwością kofeiny, dzięki której może wspomagać odchudzanie jest krótkotrwałe hamowanie głodu. Po wypiciu kawy nie odczuwamy tak wielkiej chęci na podjadanie – szczególnie produktów bogatych w cukier.
Skutki uboczne stosowania kofeiny
Kofeina to silna substancja aktywna, dlatego nie każdy może ją stosować. Należy również uważać na odpowiednie dawkowanie tego związku. Przyjmowanie zbyt dużej ilości kofeiny może skutkować zaburzeniami rytmu serca, wzrostem ciśnienia czy pulsu.
Nadmierne spożycie kawy może się także przyczyniać do kłopotów ze snem czy nerwowości. Zdarza się, że kofeina nadmiernie pobudza nadnercza i przyspiesza produkcję kortyzolu.
Kolejny popularny składnik tabletek na odchudzanie pozyskuje się z owoców garcinia cambogia.
Znana również jako tamaryndowiec malabarski (malabar tamarid) roślina, pochodzi z Indonezji, gdzie wykorzystywana była przez medycynę naturalną jako remedium na wiele dolegliwości.
Właściwości odchudzające garcinia cambogia
Ekstrakt z rośliny wchodzi w skład środków na odchudzanie głównie ze względu na obecność kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który ma duży wpływ na intensywność spalania tkanki tłuszczowej.
Związek ten bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych oraz ich rozkładzie. Kwas hydroksycytrynowy – podobnie, jak kofeina – należy do termogeników, a zatem ma zdolność do podnoszenia temperatury ciała. HCA przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
W niektórych badaniach wykazano, że garcinia cambogia pozytywnie wpływa na proces odchudzania, redukcję apetytu, a także obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu i glukozy. [9]
Kwas hydroksycytrynowy może także zwiększać produkcję serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Dzięki temu unikamy potrzeby podjadania i ciągłej ochoty na słodycze, tak powszechnej u osób borykających się ze stresem i obniżonym nastrojem.
Skutki uboczne stosowania garcinia cambogia
Stosowanie garcinia cambogia jest raczej bezpieczne. Nie wykazuje skutków ubocznych i nie powoduje negatywnych konsekwencji.
Wiele jednak zależy od właściwej dawki. Jak ze wszystkiego, także z garcinia cambogia, powinniśmy korzystać z umiarem. Rekomendowana dawka dzienna ekstraktu zawierającego zwykle około 50-60% kwasu hydroksycytrynowego to 500-1000 mg.
Z uwagi na możliwość podnoszenia poziomu serotoniny, suplementów zawierających garcinia cambogia powinny unikać osoby z chorobami układu nerwowego oraz zaburzeniami natury psychicznej.
Pokrzywa zwyczajna, znana także jako wielka, należy do roślin obfitujących w substancje biologicznie czynne. W liściach znajdziemy na przykład:
Obecność tak wielu związków aktywnych sprawia, że pokrzywa znajduje zastosowanie jako składnik mieszanek ziołowych oraz suplementów diety. Ekstrakt z pokrzywy wykazuje na przykład właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne. [10]
Właściwości odchudzające pokrzywy
Pokrzywa wspomaga odchudzanie na kilka sposobów. Podstawową właściwością naparów z tego ziela jest moczopędność. Dzięki temu pozbywamy się z organizmu nadmiaru wody, znikają obrzęki, a my możemy wejść w mniejszy rozmiar.
Działanie odchudzające pokrzywy zostało poddane wielu badaniom naukowym.
Ekstrakt z liści pokrzywy wielkiej i korzeni łopianu podawany szczurom przez okres 10 dni obniżył indeks glikemiczny i poziom trójglicerydów oraz wywołał działanie ochronne na erytrocyty. Efekt ten zaobserwowano zarówno u osobników z dietą niskokaloryczną, jak i tych na diecie wysokotłuszczowej. [11]
Skutki uboczne stosowania pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna jest ziołem bezpiecznym, ale z uwagi na występowanie w niej szeregu związków aktywnych, należy zachować ostrożność podczas jej przyjmowania.
Działanie moczopędne może sprzyjać wypłukiwaniu minerałów z organizmu, dlatego trzeba robić przerwy w piciu naparów z pokrzywy – po około 3 tygodniach stosowania.
Cystolity zawarte w starszych liściach pokrzywy mogą działać drażniąco na nerki.
Każdy, kto kiedykolwiek spróbował papryczki chili z pewnością na długo zapamiętał ten smak. Uczucie ostrości, pieczenia w jamie ustnej oraz gorąco na całym ciele – tak w skrócie można opisać to doznanie. Za tę wyjątkową cechę papryczek odpowiada zawarta w nich kapsaicyna.
Właściwości odchudzające kapsaicyny
Badania wykazały, że (zarówno u ludzi, jak i szczurów) kapsaicyna może przyczyniać się do walki z otyłością, na przykład regulując intensywność lipogenezy wątrobowej. Dowiedziono, że kapsaicyna obniża poziom tłuszczów w komórkach – zarówno obojętny, jak i indukowany oraz reguluje szlaki rozkładu tłuszczu w wątrobie.
Naukowcy wywnioskowali na tej podstawie, że związek ten nie tylko zwiększa lipolizę, ale także blokuje syntezę nowych lipidów. [12]
Kapsaicyna może także niwelować zaburzenia metaboliczne, prowadzące do otyłości oraz cukrzycy typu drugiego. Nawet niewielkie dawki tego związku zwiększają utlenianie tłuszczów, a także poprawiają wrażliwość na insulinę. Kapsaicyna nie tylko obniża zagrożenie wystąpienia zespołu metabolicznego oraz przyrostu tkanki tłuszczowej, ale również wpływa korzystnie na pracę wątroby i serca. [13]
Przyjmowanie kapsaicyny i innych związków z grupy kapsynoidów w dawkach nie większych, niż 6 mg jest bezpieczne i sprzyja redukcji ilości tkanki tłuszczowej, szczególnie z okolicy brzucha. [14]
Skutki uboczne stosowania kapsaicyny
Z uwagi na silne działanie pobudzające receptory smaku, a także możliwość podrażnienia żołądka kapsaicyna powinna być przyjmowana w niewielkich dawkach.
Jeśli decydujemy się na korzystanie z papryczek chili, musimy zachować ostrożność także z uwagi na możliwość wystąpienia reakcji alergicznych.
Tolerancja na kapsaicynę ma charakter indywidualny. Niektóre osoby reagują źle już na niskie jej stężenia, co może się objawiać problemami z oddychaniem, a nawet konwulsjami.
Młody jęczmień obfituje w substancje aktywne. Znajdziemy w nim kwas gamma-aminomasłowy (GABA), flawonoidy [15], saponarynę, lutonarynę, dysmutazę ponadtlenkową (SOD), potas, wapń, selen, tryptofan, chlorofil, witaminy (A, B1, C i E), błonnik, polisacharydy, alkaloidy, metalotioneiny i polifenole.
Z uwagi na występowanie tak wielu związków, trawa jęczmienna wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm, wspierając:
Młody jęczmień wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i chroniące wątrobę.
Takie substancje, jak GABA, flawonoidy, SOD czy witaminy (kwas foliowy, E, K, C) pomagają zapobiegać różnym chorobom przewlekłym. [16]
Właściwości odchudzające młodego jęczmienia
Młody jęczmień zawiera sporą ilość błonnika, który ułatwia trawienie i pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii.
Badania wykazały, że sproszkowane liście ziela mogą powodować zwiększenie masy kałowej i skrócenie czasu przejścia niestrawionych resztek przez układ pokarmowy. Wynika to głównie z działania nierozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego, który stymuluje przewód i obniża pH. [17]
Co więcej, zawarte w młodym jęczmieniu fruktooligosacharydy i fruktany wspierają mikroflorę zasiedlającą jelita, przyczyniając się do poprawy procesów trawiennych.
Trawa jęczmienna wykazuje także aktywność chroniącą przed występowaniem zaburzeń metabolicznych. Pomaga regulować poziom glukozy we krwi i przeciwdziałać cukrzycy typu drugiego. Posiada także zdolność obniżania ilości lipidów oraz chroni wątrobę. [18]
Skutki uboczne stosowania młodego jęczmienia
Młody jęczmień to roślina bardzo bezpieczna w stosowaniu. Nie wszyscy jednak będą go tolerować równie dobrze.
Każdy organizm jest inny, dlatego powinniśmy podchodzić z rozwagą do wprowadzania jakichkolwiek suplementów diety. Wysoka zawartość błonnika może wywołać rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Wśród skutków ubocznych stosowania młodego jęczmienia wymienia się:
Piperyna to związek, który nadaje pieprzowi ostry smak. Substancja wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, z których najszerzej recenzowana jest jej rola w odchudzaniu.
Piperyna wykazuje także działanie przeciwnowotworowe szczególnie, gdy stosuje się ją w połączeniu z kurkuminą. [20]
Właściwości odchudzające piperyny
Piperyna, podobnie, jak kofeina i kapsaicyna, pobudza termogenezę, której konsekwencją jest przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.
Badania wykazują także, że związek ten może wspomagać walkę z cukrzycą typu drugiego, która wiąże się z występowaniem nadwagi i otyłości [21]
Odchudzające działanie piperyny wynika też z pobudzania układu pokarmowego, który dzięki temu szybciej trawi pokarm oraz lepiej wchłania z niego cenne składniki, jak witaminy z grupy B, kurkumina, beta karoten, selen czy resweratrol.
Szczególnie korzystne okazuje się połączenie kurkuminy i piperyny. Działając wspólnie, związki te jeszcze silniej pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej, a także obniżają poziom lipidów i cholesterolu. [22]
Skutki uboczne stosowania piperyny
Podobnie, jak kapsaicyna, także piperyna może powodować podrażnienie układu pokarmowego. Z tego względu należy przyjmować ją z zachowaniem ostrożności i nigdy nie przekraczać zalecanej dawki.
Szczególnie kłopotliwe może się okazać próba przyjmowania piperyny w formie pieprzu czarnego. Skuteczna dawka wymaga zjedzenia dużej ilości przyprawy. Zatem zdecydowanie bezpieczniej jest sięgnąć po sprawdzone suplementy diety.
Piperyna może wywołać ból brzucha, mdłości czy wymioty.
Zrezygnować z niej powinny zatem osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, kobiety w ciąży, matki karmiące i oczywiście dzieci (poza niewielką ilością pieprzu).
Spotykane najczęściej w lasach tropikalnych, afrykańskie mango szturmem zdobyło świat suplementów diety na odchudzanie.
Jednak to niejedyne właściwości tego wyjątkowego owocu. Jego pestki zawierają szereg wartościowych składników, które w pozytywny sposób oddziałują na ludzki organizm, np. chroniąc komórki i przeciwdziałając nowotworom.
Znajdziemy w nim przede wszystkim wspierający odchudzanie błonnik, a także aminokwasy (aż 17!), polifenole, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy (C, E, A, K, B), antyoksydanty oraz minerały (potas, miedź).
Właściwości african mango to między innymi:
Właściwości odchudzające african mango
Suplementacja za pomocą african mango pozwala przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej z różnych obszarów ciała. Co więcej, stosowanie ekstraktu jako wsparcie diety niskokalorycznej pomaga znacznie skuteczniej chronić się przed powrotem niechcianych kilogramów.
Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, african mango wspomaga proces trawienia. Sprawia to, że treść pokarmowa szybciej przemierza układ. Co więcej, nierozpuszczalna frakcja błonnika pomaga usuwać zbędne produkty, ułatwia wypróżnianie i walkę z uporczywymi zaparciami.
Działanie odchudzające african mango potwierdzone zostało naukowo.
Badania wykazały, że osoby, którym podawano ekstrakt z nasion afrykańskiego mango miały znacznie lepszy poziom cholesterolu, glukozy, leptyny białka C-reaktywnego i adiponektyny w porównaniu z grupą, która przyjmowała placebo. Co więcej, ich waga spadła, podobnie, jak procent tkanki tłuszczowej. [23]
Skutki uboczne stosowania african mango
African mango, stosowany zgodnie z zaleceniami zwykle nie powoduje efektów negatywnych. Z uwagi na obecność wielu substancji aktywnych, takie sytuacje mogą się jednak zdarzyć.
Do skutków ubocznych african mango zaliczamy:
Zielone ziarna kawy kryją w sobie moc cennych substancji, które nie tylko wspomagają odchudzanie, ale także działają oczyszczająco i antyoksydacyjnie, pomagają obniżyć ciśnienie i poziom cukru we krwi. [24] [25]
W niepalonej kawie znajdziemy polifenole, minerały (Ca, K, Na, Mg, Fe, Zn, Cu), witaminy (B1, B2, B5, B9, B12) oraz kwas salicylowy, kwas chlorogenowy i kofeinę.
Obecności tych dwóch ostatnich składników zawdzięczamy działanie odchudzające kawy zielonej.
Właściwości odchudzające zielonej kawy
Kwas chlorogenowy pomaga zmniejszyć ilość kwasów tłuszczowych (lotnych i trans) oraz skutecznie obniżyć masę ciała i BMI. Codzienne spożywanie kawy zawierającej duże ilości CGA pomaga znacznie zmniejszyć trzewną tkankę tłuszczową (okolice brzucha) i obwód talii bez poważnych działań niepożądanych. [26]
Związek ten ułatwia regulowanie poziomu glukozy we krwi i zapobieganie zaburzeniom metabolicznym, które często związane są z występowaniem nadwagi i otyłości. [27]
Poza kwasem chlorogenowym, zielona kawa zawiera również sporą ilość kofeiny. Jej odchudzające właściwości omówiliśmy już we wcześniejszej części artykułu.
Skutki uboczne stosowania zielonej kawy
Ze względu na obecność kofeiny zielona kawa może powodować efekty niepożądane, wśród których dominują: zaburzenia rytmu serca, nadmierne pobudzenie i kłopoty ze snem.
Przyjmowanie ekstraktu niepalonej kawy wywołuje także czasem biegunki, bóle brzucha i głowy.
Zielona herbata to jeden z ulubionych napojów milionów ludzi na całym świecie. Pobudza, ułatwia koncentrację i świetnie zastępuje kawę. Wyciąg z rośliny stosowany jest także w wielu suplementach diety, które mają za zadanie wspomagać odchudzanie.
Zielona herbata zawiera aminokwasy, polifenole, kofeinę, teofilinę, minerały (Ca, Mg, Fe, Na, P, Cu, Mn, Si), witaminy (B1, B2, B3, K), lecytynę, kumarynę oraz antyoksydanty.
Właściwości odchudzające zielonej herbaty
Antyutleniacze zawarte w zielonej herbacie nie tylko chronią komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników, ale także wspomagają odchudzanie.
Według badań główną rolę odgrywa tu gallusan epigallokatechiny (EGCG), który stanowi niezwykle silny przeciwutleniacz – sto razy silniejszy od witaminy C!
EGCG z zielonej herbaty wspomaga odchudzanie poprzez ograniczenie apetytu oraz aktywowanie kinazy białkowej (komórkowy czujnik energii). W wyniku aktywności związku zmniejszeniu ulega ilość tkanki tłuszczowej, a także poziom złego cholesterolu. [28]
Działanie zielonej herbaty na odchudzanie:
Wnioski te są wynikiem wielu badań naukowych [29] [30] [31]
Skutki uboczne stosowania zielonej herbaty
Ekstrakt z zielonej herbaty jest zwykle bardzo dobrze tolerowany. Osoby o wyjątkowo wrażliwym przewodzie pokarmowym mogą odczuwać jednak dolegliwości związane z obecnością kofeiny – bóle brzucha czy biegunki.
Zielona kawa w rzadkich przypadkach może także powodować nadmierne pobudzenie. Bardzo istotna jest tu długość parzenia – ekstrakt przygotowywany do 3 minut dodaje energii, jeśli jednak znacznie przekroczymy ten czas, herbata może mieć właściwości usypiające, a nawet spowodować omdlenie.
To jeden z najpopularniejszych składników suplementów diety, których rolą jest wspomaganie odchudzania.
CLA to kwas tłuszczowy występujący naturalnie w nabiale i wołowinie. Mimo iż należy do tłuszczów typu trans, związek ten wykazuje szereg korzystnych właściwości.
Właściwości odchudzające CLA
Kwas linolowy tak często wchodzi w skład suplementów na odchudzanie, ponieważ jego działanie zostało udowodnione naukowo.
Z badań wynika, że CLA może ograniczać apetyt i ochotę na podjadanie. [32]
Związek może także przyspieszać metabolizm, ograniczać proces powstawania nowych komórek tłuszczowych oraz eliminowanie stanów zapalnych. [33]
Skutki uboczne stosowania CLA
Kwas linolowy może wywoływać różne efekty niepożądane. Wśród najczęściej spotykanych wymienia się zaburzenia ze strony układu pokarmowego (mdłości, biegunka, ból żołądka).
Zdarzają się także bóle głowy czy pleców. W rzadkich przypadkach CLA może powodować uszkodzenie wątroby.
Kolejnym składnikiem, który może wspomagać odchudzanie jest ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, a głównie zawarta w nim synefryna.
Poza tym związkiem skład gorzkiej pomarańczy obejmuje:
Wyciąg z gorzkiej pomarańczy wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz pracę układu sercowo-krążeniowego, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Właściwości odchudzające gorzkiej pomarańczy i synferyny
Gorzka pomarańcza wspiera pracę układu pokarmowego, przyspieszając trawienie i ułatwiając pozbywanie się resztek przemiany materii.
Synefryna działa na odchudzanie na kilka sposobów:
Co ważne, synefryna przyspiesza metabolizm bez negatywnych efektów. Należy jednak pamiętać, że jest to kwestia indywidualna.
Skutki uboczne stosowania gorzkiej pomarańczy i synferyny
Mimo że synefryna jest znacznie bardziej bezpieczna niż podobna do niej efedryna i zwykle nie wywołuje skutków ubocznych, może się zdarzyć, że u niektórych osób efekty takie wystąpią.
Stosując wyciąg z gorzkiej pomarańczy należy się liczyć z możliwością pojawienia się zaburzeń rytmu serca. Suplementy zawierające synefrynę należy stosować z wielką ostrożnością.
Kurkumina to główny składnik jednej z najcenniejszych przypraw – kurkumy. Związek działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Regularne spożycie kurkumy pomaga nie tylko ustrzec się przeziębień oraz innych infekcji, ale także ochronić komórki przed wolnymi rodnikami.
Właściwości odchudzające kurkumy i kurkuminy
Kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza trawienie. Zawiera sporo błonnika, dzięki czemu usuwanie resztek produktów metabolicznych staje się o wiele łatwiejsze. Kurkuma pomaga uniknąć wzdęć, a także zaparć i biegunek.
Kurkumina może także zmniejszać wchłanianie węglowodanów i w konsekwencji przyczyniać się do ograniczania przyrostu masy ciała. [34]
Dzięki zdolności do zwiększania produkcji żółci kurkumina ułatwia trawienie białek i tłuszczów oraz chroni wątrobę.
Co więcej, spożywanie kurkumy działa pobudzająco, co bardzo korzystnie wpływa na efektywność ćwiczeń fizycznych.
Skutki uboczne stosowania kurkumy i kurkuminy
Stosowana w niewielkich ilościach, kurkuma jest bezpieczna. Przekroczenie dawek zalecanych może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet uszkodzić wątrobę.
Kurkuminy nie można także stosować razem z niektórymi lekami, jak np.:
O właściwościach tego wartościowego składnika pokarmowego opowiadaliśmy już przy okazji innych produktów – wchodzi bowiem w skład gorzkiej pomarańczy czy młodego jęczmienia.
Wiele suplementów diety zawiera także błonnik jako odrębny składnik, na przykład w postaci błonnika witalnego.
Właściwości odchudzające błonnika
Błonnik wspomaga proces odchudzania na kilka sposobów:
Skutki uboczne stosowania błonnika
Błonnik jest składnikiem bezpiecznym pod warunkiem, że nasze jelita dobrze na niego reagują. Nie zaleca się go osobom cierpiącym na Zespół Jelita Drażliwego czy inne schorzenia układu pokarmowego (nieżyty, stany zapalne).
Błonnik nie jest także wskazany przy diecie ubogiej w białko.
Należy pamiętać także o rozsądnych dawkach. Zbyt duża ilość błonnika przyczyniać się może do ograniczenia wchłaniania cennych związków oraz podrażniania przewodu pokarmowego.
Pamiętajmy! Odpowiedno dobrany suplement diety skutecznie wspiera odchudzanie. Kluczowe dla skutecznego zrzucenia zbędnych kilogramów są: dieta gwarantująca deficyt kaloryczny, a jednocześnie zapewniająca podaż niezbędnych składników oraz aktywność fizyczna.
1. Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance
2. The Gut Microbiome and Its Role in Obesity
3. Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health
4. Flora bakteryjna przewodu pokarmowego a choroby układu sercowo-naczyniowego
5. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers
6. Effects of caffeine on energy metabolism, heart rate, and methylxanthine metabolism in lean and obese women
7. Coffee consumption, obesity and type 2 diabetes
8. Anti-obesity effect of a novel caffeine-loaded dissolving microneedle patch in high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice
9. THE EFFECT OF GARCINIA CAMBOGIA AS COADJUVANT IN THE WEIGHT LOSS PROCESS
10. Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties
11. INFLUENCE OF MEDICINAL PLANT EXTRACTS ON THE FUNCTIONS AND ANTIOXIDANT PROTECTION OF ERYTHROCYTES IN RATS WITH EXPERIMENTAL DIABETES MELLITUS
12. Capsaicin Targets Lipogenesis in HepG2 Cells Through AMPK Activation, AKT Inhibition and PPARs Regulation
13. Capsaicin in Metabolic Syndrome