Chałwa na masę – czy warto spożywać chałwę w diecie na masie?

Chałwa to deser, który ma tak wielu wielbicieli, jak i przeciwników. Bogata w tłuszcz, stanowi bardzo kaloryczną przekąskę. Czy zatem warto dodać ją do diety na masie? Wyjaśniamy.

Chałwa pochodzi z Iranu, jednak spożywa się ją w wielu innych krajach – głównie Azji, Bałkan i Europy Wschodniej. Istnieje wiele odmian deseru, które różnią się sposobem przygotowania oraz rodzajem użytych nasion. Bez względu na gatunek chałwy, każda z nich charakteryzuje się wysoką kalorycznością.

Skoro podczas budowania masy zależy nam na przybieraniu na wadze, wydaje się, że ta przekąska jest wprost idealna. Czy tak jest w rzeczywistości? Przyjrzyjmy się składowi i właściwościom chałwy.

Rodzaje chałwy

Jak wspomnieliśmy, chałwa występuje w wielu odsłonach. Do jej produkcji wykorzystuje się nasiona oleiste i słodkie dodatki.

Najbardziej popularne w Europie są chałwy:

  • sezamowa
  • słonecznikowa

Do ziaren tych dodaje się rozmaite składniki, które są typowe dla określonych rejonów. W przypadku Ukrainy miazgę słonecznikową wzbogaca się makiem, orzechami, bakaliami i olejkami aromatycznymi, w Turcji zaś dominuje chałwa sezamowa o smaku waniliowym, czekoladowym lub pistacjowym.

Polecamy: Mleko na masie. Pij mleko będziesz wielki?

Chałwa właściwości zdrowotne

Chałwa to nie tylko smaczny deser, ale także bogactwo cennych składników. W zależności od rodzaju ilość witamin i minerałów nieco się różni. Cechą wspólną jest zaś kaloryczność produktów.

Kaloryczność

Chałwa to produkt bardzo kaloryczny. W 100 gramach przekąski może być od 500 do nawet 700 kcal. Wszystko zależy od rodzaju i składu.

Jak widać zafundowanie sobie takiego deseru może znacznie podnieść ilość kalorii w diecie. Trzeba to wziąć pod uwagę przygotowując bilans.

Witaminy i minerały

W chałwie znajdziesz również witaminy i cenne pierwiastki. W związku z tym może korzystnie wpływać na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele.

Dzięki zawartości witaminy A, E oraz tych z grupy B chałwa wspiera kondycję skóry i może wspomagać kurację przeciwstarzeniową.

Witamina E należy do bardzo silnych antyoksydantów, które nie tylko chronią komórki przed groźnymi wolnymi rodnikami. Ich niedobór sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. [1]

Witamina A jest niezwykle istotna z punktu widzenia jakości skóry, włosów i paznokci, a także wzroku.

Witamina B6 bierze udział w przemianach materii, będąc niezbędną na przykład w metabolizmie glikogenu. Ponadto pirydoksyna wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego, wspiera także odporność.

Witamina B1, czyli tiamina, uczestniczy w metabolizowaniu węglowodanów – stanowi bowiem część koenzymu karboksylazy. Związek wpływa na pracę tarczycy, układu mięśniowego, a także przyspiesza gojenie się ran.

Witamina B2 jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wielu procesów, w tym utleniania i redukcji. Wspomaga układ nerwowy, a także przemianę tłuszczów i aminokwasów. Ryboflawina współgra również z witaminą A, wspierając kondycję skóry, błon śluzowych czy naczyń krwionośnych.

Niacyna uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek oraz metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. B3 jest także ważna dla układu nerwowego.

Witaminy obecne w chałwie*:

  • Witamina E: 1,29 mg (13%)
  • Witamina B1: 0,4 mg (31%)
  • Witamina B2: 0,23 mg (18%)
  • Witamina B3: 3,83 mg (24%)
  • Witamina B6: 0,4 mg (31%)
  • Witamina A: 1 µg (0,1%)

Chałwa to także źródło ważnych pierwiastków. Jest bogata w wapń, zawiera bardzo dużą ilość fosforu, a także potasu i magnezu.

Minerały zawarte w chałwie*:

  • Fosfor: 395 mg (56%)
  • Potas: 198 mg (4%)
  • Magnez: 193 mg (48%)
  • Sód: 123 mg (8%)
  • Wapń: 3 mg (30%)
  • Cynk: 1,43 mg (13%)

*W nawiasie zawarto dobowe zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka.

Zawartość białka

W chałwie znajduje się dość spora ilość białka, które jest kluczowe w trakcie budowania masy mięśniowej. 100 gramów przysmaku dostarcza 12 g protein.

Tłuszcze

Chałwa to bogactwo tłuszczów, przy czym są to w większości te bardziej korzystne dla ludzkiego zdrowia, czyli nienasycone.

W 100 gramach produktu znajduje się około 33 gramów tłuszczów, w tym:

  • nasycone kwasy tłuszczowe: 4,75 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 14,27 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14,0 g

Co istotne – w deserze nie ma cholesterolu. Badania zaś wykazują, że spożywanie ziaren sezamu może obniżać poziom tego wskaźnika we krwi. [2]

Główną zaletą chałwy jest zawartość kwasu linolowego (CLA). Związek ten należy do tłuszczów nienasyconych omega-6.

Kwas linolowy odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Dzięki niemu znacznie łatwiej zbudować masę mięśniową, bez odkładania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.

Sprawia to, że dieta na masę powinna gwarantować odpowiednią podaż kwasu CLA.

Co więcej, związek ten wspiera pracę układu krążenia i chroni przed chorobami serca.

Osobom cierpiącym na cukrzycę zaleca się spożywanie 30-50 g kwasu linolowego (najlepiej w postaci oleju z wiesiołka).

Czy chałwa jest dobra na masę?

Chałwa to produkt, który możesz spożywać na masie, pod warunkiem, że zachowasz zdrowy rozsądek. Co prawda dostarcza protein i wielu wartościowych związków, jednak nie można zapominać o sporej zawartości tłuszczu i cukru.

Pamiętaj, by wliczyć ją do dziennego bilansu kalorycznego, także dbać o to, by nie stanowiła podstawy diety.

Polecamy: Bulk Extreme: Recenzja Tabletek na Porost Masy mięśniowej

Ile jeść chałwy na masie?

Chałwa jest deserem – to podstawowa informacja, którą należy brać pod uwagę, komponując jadłospis na masie.

W 100 gramach produktu znajduje się niemal 50 gramów węglowodanów, w tym niemal 16 g to sacharoza. Oznacza to, że nie powinieneś jeść zbyt dużo chałwy na masie.

Najlepiej, by stanowiła dodatek, spożywany 1-2 razy w tygodniu.

Czy chałwa jest zdrowa?

Naturalna chałwa, szczególnie ta sezamowa, to produkt zdrowy, jeśli zjada się go w niewielkich ilościach.

Posiada wiele cennych składników, niestety nie można pomijać ogromnej ilości cukru.

Co więcej, produkt ten nie jest zalecany osobom cierpiącym na:

  • alergie pokarmowe
  • choroby układu trawiennego
  • cukrzycę oraz insulinooporność

Podsumowanie: czy warto jeść chałwę w diecie na masę?

Produkt może dostarczyć białka i cennych tłuszczów, ale z uwagi na sporą zawartość cukru chałwa to nie idealny sposób na masę. Lepiej skorzystać ze zdrowszych alternatyw, a po tę przekąskę sięgać jedynie okazjonalnie.

Źródła:

  1. Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health, 17(22), 8452. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697466/
  2. Khadem Haghighian, M., Alipoor, B., Eftekhar Sadat, B., Malek Mahdavi, A., Moghaddam, A., & Vatankhah, A. M. (2014). Effects of sesame seed supplementation on lipid profile and oxidative stress biomarkers in patients with knee osteoarthritis. Health promotion perspectives, 4(1), 90–97. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4122033/

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *