Wpływ czarnuszki na trądzik i cerę

Problemy skórne, dotykające wielu osób, potrafią być bardzo uciążliwe i trudne do zwalczenia. Warto wspomóc się naturalnymi sposobami, korzystającymi z najbardziej wartościowych składników o właściwościach prozdrowotnych.

Jednym z nich jest czarnuszka na trądzik poprawiająca cerę – choć wiele osób zna tę charakterystyczną, czarną przyprawę, nie każdy zdaje sobie sprawę z jej niezwykłego działania.

Czarnuszka może bardzo skutecznie poradzić sobie z wypryskami, zaskórnikami i wspomóc walkę z trądzikiem, znacząco poprawiając stan i wygląd skóry.

Czarnuszka na trądzik

Czarnuszka posiada wiele cennych substancji, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie – m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i oleinowy oraz duże ilości witaminy E.

W Azji i Afryce czarnuszka była od wieków stosowana jako remedium na wiele przypadłości – mawiano nawet, że jedyne, czego nie jest w stanie wyleczyć, to sama śmierć.

Obecnie jej właściwości prozdrowotne również są bardzo doceniane, szczególnie, że jest to naturalny składnik, który można stosować z dużą częstotliwością bez wystąpienia skutków ubocznych.

Jednym z najczęstszych zastosowań czarnuszki jest użycie jej przy walce z trądzikiem, zaskórnikami i innymi problemami skórnymi.

czarny kminek

Czarnuszka jest skutecznym sposobem na wszelkie zapalne zmiany na skórze dzięki jej silnym działaniu antybakteryjnym. Działa odkażająco, przyspieszając gojenie się krostek i zapobiegając powstawaniu nowych na skutek rozprzestrzeniania się bakterii po skórze.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, czarnuszka zwalcza niedoskonałości skórne każdego typu – może być więc bardzo pomocna przy nawracających zmianach trądzikowych, uporczywych zaskórnikach i innych wypryskach, pojawiających się na skórze. [1]

Czarnuszka jest przy tym bezpieczna dla skóry – nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Może być nakładana na cerę różnego typu, od suchej po mieszaną i tłustą.

Czarnuszka na cerę

Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, czarnuszka ma bardzo dobry wpływ na skórę. Poprawia jej ogólny stan i wygląd, dzięki czemu warto wprowadzić ją do swojej codziennej pielęgnacji.

Poza zwalczaniem niedoskonałości, może również pomóc na inne problemy występujące na skórze, w tym na świerzbiączkę i zmiany o podłożu alergicznym – czarnuszka posiada bowiem właściwości antyhistaminowe. [2]

Polecamy: Czy cynamon działa na trądzik?

Co ciekawe, czarnuszka na cerę jest polecana również ze względu na jej działanie przeciwzmarszczkowe. Opóźnia starzenie się komórek skóry dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, czyli zwalczającym wolne rodniki w organizmie.

Ważne

Regularne stosowanie czarnuszki na skórę sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna, odżywiona i wygląda młodziej.

Czarnuszka ma działanie przeciwgrzybiczne, dlatego można stosować ją w przypadku grzybicy skóry – skutecznie zwalcza powodujące ją drobnoustroje.

Warto wiedzieć, że czarnuszka będzie również bardzo pomocna przy problemach ze skórą głowy – pomaga zwalczać łupież i łagodzi podrażnienia i świąd, przywracając skórze równowagę. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i znacząco wzmacnia ich cebulki.

Olej z czarnuszki na pryszcze

Olej z czarnuszki na pryszcze to jeden z najskuteczniejszych sposobów na radzenie sobie z niedoskonałościami skórnymi.

Znajdziemy go w aptekach i sklepach z naturalnymi kosmetykami lub zdrową żywnością. Można dodawać go do potraw, jednak jeśli chcemy z jego pomocą poprawić stan swojej skóry, najlepiej stosować go zewnętrznie.

Olej z czarnuszki ma silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Można stosować go solo, wylewając kilka kropel na dłonie i delikatnie wcierając w skórę twarzy, omijając okolice oczu.

Przy skórze wrażliwej zaleca się mieszanie go z innym, nieco łagodniejszym olejkiem – dzięki temu uniknie się ewentualnych podrażnień, przy czym taka mieszanka będzie nadal skutecznie zwalczać problemy skórne.

Napar z czarnuszki

Kolejnym sposobem radzenia sobie z niedoskonałościami na skórze jest napar z czarnuszki. Jest to delikatny dla cery, ale skuteczny środek na trądzik, zaskórniki i wypryski.

Aby przygotować napar, wystarczy rozdrobnić łyżkę nasion czarnuszki – można to zrobić np. w moździerzu lub rozgniatając nasionka łyżką w miseczce. Następnie trzeba zalać czarnuszkę szklanką wrzątku i odstawić do ostygnięcia.

Polecamy: Cebula na trądzik i zmarszczki – właściwości lecznicze

Taką miksturę można trzymać w lodówce nawet do pięciu dni – szklanka naparu powinna wystarczyć do codziennego stosowania w tym czasie.

Napar z czarnuszki można nakładać na twarz wacikiem, delikatnie i dokładnie przecierając skórę.

Czarnuszka – właściwości

Nie dziwi zainteresowanie, jakim cieszy się czarnuszka – właściwości niepozornych, czarnych nasionek są bowiem bardzo cenne i pomagają radzić sobie z wieloma przypadłościami.

Czarnuszka jest popularnym sposobem na problemy z układem trawiennym – pomaga przy nieżycie żołądka, wrzodach, refluksie i grypie żołądkowej.

Zawdzięcza to swoim właściwościom antybakteryjnym – odkryto, że świetnie radzi sobie z bakterią Helicobacter pylorii, która jest odpowiedzialna za wiele problemów żołądkowych.

czarnuszka

Co więcej, olej z czarnuszki skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, chroniąc dzięki temu przed wieloma chorobami układu krążenia. Obniża również ciśnienie tętnicze.

Wykazuje się także właściwości regulujące poziom cukru we krwi i chroniące trzustkę. Czarnuszka poprawia jakość krwi, zapobiegając anemii.

Czarne nasionka zawierają silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które uważa się za odpowiedzialne za zmiany nowotworowe. Regularne spożywanie czarnuszki może więc chronić przed rakiem oraz wspomagać leczenie onkologiczne. [3]

Kto powinien stosować czarnuszkę?

Czarnuszka na trądzik to skuteczna metoda walki z niedoskonałościami, a także poważniejszymi problemami skórnymi.

Nie ma przeciwwskazań do jej stosowania – jest naturalnym środkiem o licznych właściwościach prozdrowotnych, który można nakładać na skórę codziennie w formie olejku lub naparu.

Ważne

Poleca się ją osobom walczącym z nawracającymi zmianami zapalnymi i częstymi wypryskami. Sprawdzi się również przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy i innych zmianach chorobowych.

Można ją stosować także w przypadku skóry mało problemowej – będzie chroniła przed wystąpieniem na niej niepożądanych zmian oraz zapobiegała przedwczesnemu starzeniu się cery.

Osoby o skórze wyjątkowo wrażliwej mogą mieszać olej z czarnuszki np. z olejem jojoba lub masłem shea, które charakteryzują się właściwościami łagodzącymi.

Jak stosować czarnuszkę?

Na problemy skórne czarnuszka będzie najskuteczniejsza w zastosowaniu zewnętrznym, dlatego poleca się nakładanie na cerę naturalnego naparu lub oleju z czarnuszki.

Napar najlepiej nakładać na skórę wacikiem, dokładnie ją przemywając. Nie trzeba go spłukiwać.

Olejek można nałożyć na skórę nawet na całą noc. Osoby o cerze skłonnej do podrażnień powinny złagodzić jego działanie, mieszając go z delikatniejszymi olejami.

Można wykonać również peeling z czarnuszki, który jest skuteczny w walce z zaskórnikami i wągrami. W tym celu trzeba mocno rozdrobnić ziarenka i wymieszać je z łyżką miodu. Taką pastę należy rozprowadzić na skórze twarzy, omijając okolice oczu i ust, i delikatnie pocierać nią twarz przez kilka minut.

Ponieważ czarnuszka jest naturalnym składnikiem, przy którym nie wykryto skutków ubocznych częstego stosowania, może być wykorzystywana w pielęgnacji skóry codziennie. Warto stosować ją jako sposób na niedoskonałości lub profilaktykę przed zmianami zapalnymi na skórze.

Jeśli chcemy skorzystać z innych właściwości czarnuszki, obejmujących pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, możemy dodawać ją jako przyprawę do wielu potraw. Olej z czarnuszki może być stosowany na zimno jako dodatek do sałatek.


  1. Eid AM, Elmarzugi NA, Abu Ayyash LM, Sawafta MN, Daana HI. A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa. J Trop Med. 2017;2017:7092514. doi:10.1155/2017/7092514
  2. Sawarkar, Sudhir & Deshmukh, V & Verma, Hirday. (2016). Nigella sativa seed, a novel beauty care ingredient: A review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 7. 3185-3196. 10.13040/IJPSR.0975-8232.7(8).3185-96.
  3. Medically reviewed by Peggy Pletcher, MS, RD, LD, CDE on February 25, 2015 — Written by Susan York Morris, Black Cumin: Which Is Which?

1 Comment

  1. Kali 2 czerwca 2020 at 01:55

    Korzystam z czarnuszki, także z oleju i widzę efekty, tak więc fajny artykuł, w pełni się zgadzam.

    Reply

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *