Lipid Control Plus to suplement diety, który dzięki połączeniu właściwości naturalnych ekstraktów roślinnych może skutecznie wspierać kontrolowanie gospodarki lipidowej organizmu.
Czy wiesz, że w Polsce najczęstszą przyczyną śmierci są choroby układu krążenia? Według danych zgromadzony przez Główny Urząd Statystyczny, w 2021 roku stanowiły one aż 35% wszystkich zgonów. [1]
Statystyki mogą przerażać, jednak bardzo dobrze oddają to, jak ważna jest profilaktyka wszelkich chorób układu sercowo-naczyniowego.
Od czego zacząć? W tym przypadku — zdecydowanie od unormowania poziomu cholesterolu we krwi. Czy Lipid Control Plus może nam w tym pomóc?
Co znajdziemy w kapsułce Lipid Control Plus? — analiza składu
Dokładnie przyjrzeliśmy się temu, co znajduje się wewnątrz kapsułek Lipid Control Plus. Dzięki temu udało nam się sprawdzić, czy ten suplement diety faktycznie wykazuje takie działanie, jakie obiecuje nam producent.
Ilość i jakość wykorzystanych naturalnych ekstraktów roślinnych naprawdę pozytywnie zaskakuje. Przedstawimy składniki, które odpowiadają za skuteczne działanie suplementu diety Lipid Control Plus.
Ekstrakt z kwiatów czapetki pachnącej i ekstrakt z kwiatów kocanki włoskiej – Hepure™
Hepure™ to połączenie dwóch roślinnych ekstraktów, które tworzą idealną broń do walki z podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Ekstrakt z kwiatów czapetki pachnącej to substancja, która korzystnie oddziałuje na komórki wątroby (hepatocyty), wzmacniając procesy oczyszczania krwi. Ponadto przeprowadzono badania, w których wykazano, że czapetka pachnąca (Syzygium aromatum L.) wywołuje zmniejszenie stanu oksydacyjnego w organizmie, poprzez korzystny wpływ na niektóre wskaźniki stanu antyoksydacyjnego. [2]
Substancje zawarte w kwiatach kocanki włoskiej wykazują działanie korzystnie wpływające na obniżenie masy ciała (zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej trzewnej i całkowitej) [3], ale także na obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu we krwi. [3] Ekstrakt z kwiatów kocanki włoskiej swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości polifenoli. Są to substancje, które mają korzystne działanie dla całego układu krążenia, ale także dla zwalczania stresu oksydacyjnego w całym organizmie. [4]
Ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego [2,5% cynaryny]
W suplemencie diety Lipid Control Plus ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego został wykorzystany głównie jako źródło substancji aktywnej o nazwie cynaryna.
Związek ten wykazuje naprawdę zaskakująco silne działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, a także trójglicerydów [5]. Właściwości te zostały potwierdzone badaniami, w których wykazano, że cynaryna może być skutecznie wykorzystywana w profilaktyce dyslipidemicznej choroby miażdżycowej. [5, 6]
L-asparaginian L-ornityny
Jest to połączenie dwóch aminokwasów, których działanie jest szczególnie cenione we wsparciu pracy wątroby. W suplemencie diety Lipid Control Plus L-asparaginian L-ornityny pełni funkcje wspierające oczyszczanie wątroby, a także jej regenerację. Ponadto pośrednio wpływa na lepsze trawienie i metabolizm tłuszczów.
L-asparaginian L-ornityny w dużych dawkach jest wykorzystywany w terapii u pacjentów z postępującą marskością wątroby [7, 8], a w nieco niższych świetnie sprawdza się jako substancja wspierająca prawidłową gospodarkę lipidową organizmu.
Ekstrakt z owoców oliwki europejskiej [3% hydroksytyrozolu] – Oli-Ola™
Nie bez powodu oliwa z oliwek uznawana jest za jeden ze zdrowszych tłuszczów stosowanych w codziennej diecie. Owoce oliwki europejskiej to źródło nie tylko zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, ale także fitozwiązków, których spożycie wywołuje szereg korzyści dla naszego układu krążenia.
Zamknięty w kapsułce suplementu diety Lipid Control Plus ekstrakt z owoców oliwki europejskiej to skoncentrowane źródło hydroksytyrozolu — związku należącego do fenoli, który jest odpowiedzialny za najważniejsze korzystne właściwości oliwy z oliwek i ekstraktu z owoców oliwki europejskiej.
Przeprowadzono liczne badania, w których wykazano, że hydroksytyrozol skutecznie zmniejsza utlenienie „złego” cholesterolu. [9, 10] Tego typu przemiany frakcji cholesterolu LDL są odpowiedzialne za jego niekorzystne działanie. Zapobieganie oksydacji cholesterolu stanowi skuteczną profilaktykę przeciwko miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Ekstrakt z owoców oliwki europejskiej nie tylko zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, ale równocześnie zwiększa stężenie cholesterolu HDL. [9]
Wszystkie te właściwości wpływają na skuteczność działania suplementu diety Lipid Control Plus.
Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego [85% kurkuminoidów] – Curcumin C3 Complex®
Kolejnym składnikiem w Lipid Control Plus, który wzmacnia działanie obniżające poziom niekorzystnych lipidów we krwi jest ekstrakt z kłącza ostryża długiego (kurkumy). Składnik ten zwalcza zbyt wysoki poziom cholesterolu za pomocą kurkuminoidów.
Kurkuminoidy to substancje, które w organizmie mogą gromadzić się we krwi, a tym samym bezpośrednio oddziaływać na krążące w niej lipidy. [11]
Przeprowadzono badanie, w którym potwierdzono działanie ekstraktu z kłącza ostryża długiego (Curcuma longa) na obniżenie parametrów zespołu metabolicznego, do których zalicza się właśnie stężenie cholesterolu. [12] Po przeprowadzonej okresowej suplementacji m. in. kurkuminoidami i dokładnym przebadaniu uczestników stwierdzono istotne zmniejszenie masy ciała, wartości wskaźnika masy ciała BMI, obwód talii oraz glikemia na czczo i przede wszystkim cholesterolu całkowitego. [12]
Cholina
Cholina to związek, który jest niezbędny do prawidłowej pracy wątroby. Wykazano, że dieta uboga w cholinę przyczynia się do większego ryzyka wystąpienia zaburzeń pracy wątroby [13], a tym samym również do nieprawidłowości związanych z gospodarką lipidową w organizmie.
W Lipid Control Plus cholina występuje pod postacią dwuwinianu choliny. Dwuwinian choliny to ester kwasu winowego i choliny, który jest bardzo dobrze wchłanialnym źródłem obu tych substancji. Dzięki temu Lipid Control Plus bardzo dobrze wspiera pracę wątroby, a co za tym idzie, pośrednio reguluje metabolizm tłuszczów i prawidłową czynność serca.
Ekstrakt z owoców pieprzu czarnego [95% piperyny] – BioPerine®
W Lipid Control Plus istotną rolę odgrywa również ekstrakt z owoców pieprzu czarnego – BioPerine®, który dostarcza aż 95% piperyny.
Piperyna to związek, który przyczynia się do regulowania prawidłowej pracy układu pokarmowego, a tym samym przyspieszenia metabolizmu. Piperyna odgrywa również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Jej systematyczne przyjmowanie pomaga regulować pracę pęcherzyka żółciowego, poprzez stymulowanie produkcji żółci i kontrolowanie jej wydzielania do jelita cienkiego. Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego trawienia i metabolizowania tłuszczów przyjmowanych w posiłkach.
Bardzo ważnym aspektem jest również to, że piperyna świetnie współdziała z kurkuminoidami, które (jak wyżej wspomniano) również wchodzą w skład suplementu diety Lipid Control Plus.
Badania potwierdzają, że połączenie piperyny i kurkuminoidów może skutecznie zmniejszać zaburzenia pracy wątroby oraz zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL. [14]
Ekstrakt z główki czosnku pospolitego (Allium sativum) [6% alliny, 3% allicyny]
Większości z nas czosnek w kontekście zdrowia kojarzy się z naturalnym antybiotykiem. I słusznie — jednak to nie wszystko.
Już ponad 40 lat temu udowodniono korzystne działanie substancji zawartych w czosnku pospolitym na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, metabolizowanie tłuszczów i obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. [15]
Dzisiaj nie jest już tajemnicą to, że za korzystne oddziaływanie czosnku na gospodarkę lipidową odpowiedzialna jest allicyna, której prekursorem w organizmie jest związek znany jako allina. W badaniu wykazano znaczące działanie tych związków na obniżenie średniego poziom cholesterolu we krwi. [16]
Czy Lipid Control Plus faktycznie działa? – Opinie użytkowników
Analizując skład Lipid Control Plus, możemy pozbyć się jakichkolwiek wątpliwości dotyczących skutecznego działania tego suplementu diety — jakościowe składniki aktywne i ich dobrze przyswajalne formy nie pozostawiają wiele do życzenia.
Niemniej jednak nic nie przekonuje konsumenta do zakupu tak bardzo, jak rzetelne opinie zadowolonych użytkowników oraz efekty, jakie udało im się osiągnąć po zastosowaniu regularnej suplementacji.
Lipid Control Plus cieszy się naprawdę dobrymi opiniami w Internecie. Liczne pozytywne komentarze poparte lepszymi wynikami morfologii i zmniejszonymi wartościami stężenia cholesterolu we krwi to kolejny aspekt, który jeszcze bardziej skłania nas w kierunku polecenia suplementu diety Lipid Control Plus.
Czy Lipid Control Plus może zaszkodzić? — Bezpieczeństwo suplementacji
To, czy suplement diety jest bezpieczny do codziennego stosowania, zależy przede wszystkim od tego, jakie substancje znajdują się w jego składzie.
Jak już wcześniej podkreśliliśmy, skład Lipid Control Plus oparty jest przede wszystkim na substancjach aktywnych naturalnego pochodzenia. Ekstrakty roślinne stanowią źródło związków, które w organizmie bezpiecznie i skutecznie walczą z nieprawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi.
Ponadto producent suplementu diety Lipid Control Plus gwarantuje nam bezpieczeństwo stosowania również ze strony procesów technologicznych i produkcyjnych. Niewiele osób przywiązuje wagę do tych kwestii, jednak są one równie istotne.
Odpowiednio dobrany proces produkcji i sposób, w jaki traktowane są poszczególne substancje czynne, ma szczególne znaczenie zarówno w stopniu przyswajalności, jak i w zachowaniu prawidłowej — bezpiecznej — formy związków obecnych w suplemencie diety.
Jak należy przyjmować Lipid Control Plus?
Dawka suplementu diety Lipid Control Plus to dwie kapsułki. Należy przyjmować je codziennie, przez minimum trzy miesiące. Niemniej jednak producent wskazuje przedłużenie kuracji do sześciu, a nawet dziewięciu miesięcy w celu uzyskania nie tylko widocznej, ale również trwałej poprawy wyników stężenia cholesterolu we krwi.
Przykładanie szczególnej uwagi do regularności suplementacji ma kluczowe znaczenie w uzyskaniu najlepszych efektów stosowania Lipid Control Plus.
Kapsułki należy popijać jedną szklanką wody (300 ml) w celu prawidłowego przyswojenia składników aktywnych obecnych w suplemencie diety. W tej kwestii równie ważne jest przyjmowanie Lipid Control Plus zaraz przed lub bezpośrednio po posiłku. Zwiększone wchłanianie substancji czynnych jest równoznaczne z uzyskaniem lepszych efektów w krótszym czasie.
Gdzie i za ile można kupić Lipid Control Plus?
Oryginalny suplement diety Lipid Control Plus możemy zamówić przez Internet za pośrednictwem strony producenta. Lipid Control Plus jest dostępny bez recepty i tylko z możliwością złożenia zamówienia online.
Cały proces składania zamówienia jest bezproblemowy i intuicyjny, a producent zadbał o umożliwienie skorzystania z różnych sposobów płatności i rodzajów wysyłki. Po dokonaniu zakupu suplement diety Lipid Control Plus jest odpowiednio pakowany i wysyłany na wskazany adres. Dostawa trwa około 2 dni roboczych.
Cena suplementu diety Lipid Control Plus to 189 złotych za jedno opakowanie kapsułek, które starcza na jeden miesiąc pełnej suplementacji. Na oryginalnej stronie producenta dostępne są pakiety suplementów diety, które pozwalają na zakup Lipid Control Plus w promocyjnej cenie. Jednorazowy zakup trzech opakowań suplementu diety to koszt 126 złotych za jedno opakowanie, natomiast pakiet sześciu opakowań to koszt jedynie 94,50 złotych w przeliczeniu na jeden miesiąc suplementacji.
Tego typu rozwiązanie pozwala nam sporo zaoszczędzić i uniknąć ryzyka przerwania regularnego przyjmowania kapsułek Lipid Control Plus.
Gospodarka lipidowa — skąd biorą się problemy z wysokim cholesterolem?
Zacznijmy od podstaw. Czym jest sam cholesterol?
Cholesterol to związek lipidowy, który wbrew powszechnemu myśleniu, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała.
Cholesterol w organizmie pełni ważne funkcje. Substancja ta jest jednym ze składników błon komórkowych — reguluje ich przepuszczalność i płynność. Ponadto cholesterol jest także prekursorem witaminy D, hormonów steroidowych i soli żółciowych. Oznacza to, że bierze on czynny udział w procesie ich syntetyzowania.
Niemniej jednak wprowadzenie cholesterolu do diety nie jest konieczne, a w zbyt dużych ilościach okazuje się wręcz szkodliwe. Organizm człowieka ma zdolność syntetyzowania w wątrobie niezbędnych ilości cholesterolu, z zawartych w pożywieniu makroskładników — węglowodanów, tłuszczów i białek.
W standardowej diecie około 20-30% cholesterolu we krwi pochodzi z pożywienia, a pozostała część z endogennej (własnej) produkcji tego związku w wątrobie.
Kiedy spożycie cholesterolu jest ograniczone, wątroba zwiększa jego produkcję, zaspokajając potrzeby organizmu.
W przypadku wysokiego spożycia produktów będących źródłem cholesterolu wątroba zmniejsza produkcję, próbując kontrolować jego stężenie we krwi. Niestety często nie jest w stanie poradzić sobie z nadmierną podażą, co w konsekwencji może prowadzić do sytuacji przewlekle (stale) zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Jest to stan bardzo niebezpieczny dla zdrowia i znacząco zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie życia. W takich sytuacjach niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych.
Warto również wspomóc się stosowaniem odpowiednich suplementów diety. W tej kwestii pojawia się jednak pytanie „jakich?”. Na to pytanie odpowiadamy poniżej.
Cholesterol HDL i LDL — jakie są konsekwencje zdrowotne?
Aby wyjaśnić, co oznaczają skróty HDL i LDL, na początku zdefiniujmy, czym są lipoproteiny. Są to substancje transportujące we krwi cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy, które po strawieniu tego, co zjedliśmy trafiają do krwiobiegu.
LDL to lipoproteiny o niskiej gęstości, HDL — o wysokiej gęstości.
Wyobraź sobie dwa samochody: jeden zielony (HDL) i jeden czerwony (LDL). Oba mają za zadanie transportować cholesterol. Czerwony transportuje go z wątroby do wszystkich tkanek, a zielony transportuje nadmiar lub resztki cholesterolu z powrotem do wątroby, zmniejszając jego odkładanie się w tętnicach.
Funkcja „wymiatacza” frakcji HDL jest szczególnie ważna dla naszego zdrowia, ponieważ złogi cholesterolu w tętnicach są czynnikiem predysponującym do rozwoju miażdżycy. Lipoproteiny HDL oczyszczają tętnice, dlatego ich wysokie stężenie jest korzystne i obniża ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.
Z kolei wzrost poziomu lipoprotein LDL we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Mogą istnieć predyspozycje genetyczne, które prowadzą do podwyższonego poziomu LDL-cholesterolu, ale to głównie dieta bogata w tłuszcz i cholesterol w niej obecny powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej.
Z tych powodów frakcja HDL często nazywana jest „dobrym” cholesterolem, a frakcja LDL „złym”.
Przyczyny nieprawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
Za nieprawidłowości w wartościach parametrów oznaczanych w lipidogramie (badaniu gospodarki lipidowej) może stać wiele przyczyn. Oto najczęstsze z nich.
Nieprawidłowo zbilansowana dieta
Wysoki poziom cholesterolu LDL związany jest ze zwiększonym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą negatywnie wpływać na kondycję naczyń krwionośnych i serca.
Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych to tłuszcze zwierzęce (masło, smalec), pełnotłusty nabiał (żółte sery, śmietana), tłuste mięso (wieprzowina, wołowina, tłusty drób), produkty mięsne (kiełbasy, wędliny, parówki) oraz produkty bogate w oleje tropikalne (olej palmowy, olej kokosowy).
Właśnie z tego względu warto ograniczać (a najlepiej całkowicie wyeliminować) spożycie wyżej wymienionych produktów z codziennej diety.
Styl życia
Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej mogą zwiększać poziom cholesterolu całkowitego. Ponadto potwierdzono, że ćwiczenia o umiarkowanej intensywności mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększyć ilość frakcji HDL.
Ćwiczenie przez co najmniej 30 minut dziennie może pomóc utrzymać poziom złego cholesterolu pod kontrolą. Osoby z nadwagą mają większe ryzyko wystąpienia wysokiego cholesterolu. Właśnie dlatego prowadzenie aktywnego trybu życia i utrzymywanie prawidłowej masy ciała może pomóc w kontrolowaniu gospodarki lipidowej.
Stan zdrowia
Niektóre stany fizjologiczne organizmu, takie jak ciąża czy choroby dotykające nerki, tarczycę lub wątrobę, mogą wpłynąć na wzrost poziomu cholesterolu. Wtedy kluczowa jest stała kontrola lekarska oraz dobranie odpowiednich metod leczenia.
Leki
Wiele leków niezbędnych w leczeniu pewnych schorzeń może powodować zaburzenia w poziomie cholesterolu. Należą do nich:
- leki przeciw nadciśnieniu tętniczemu
- sterydy
- leki hormonalne
- leki oddziaływujące na układ odpornościowy
- leki przeciw padaczce
- leki stosowane w leczeniu zakażeń wirusowych
Warunki genetyczne
W przypadku niektórych osób wysoki cholesterol może mieć podłoże uwarunkowane genetycznie. Wady genetyczne, które ułatwiają wychwytywanie LDL przez komórki wątroby, prowadzą do zwiększenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zaburzenia dziedziczne mogą również podnosić poziom cholesterolu całkowitego.
Niezależnie od przyczyny nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi wymaga jak najszybszej interwencji w postaci zmiany nawyków i wsparcia w postaci jakościowej suplementacji.
Podsumowanie – Lipid Control Plus – tak czy nie?
Czy na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi warto stosować suplement diety Lipid Control Plus?
Zdecydowanie tak. Dlaczego?
Lipid Control Plus to suplement diety łączący w sobie naturalne składniki aktywne, których działanie normalizujące gospodarkę lipidową zostało potwierdzone licznymi badaniami. Jakościowy skład suplementu diety to podstawa, a dokładna analiza substancji czynnych w Lipid Control Plus nie pozostawia wiele do życzenia.
Składniki występują w dobrze przyswajalnych formach, a ich właściwości prozdrowotne wzajemnie się uzupełniają, a tym samym wzmacniają swoje działanie.
Regularne stosowanie Lipid Control Plus przyczynia się przede wszystkim do normalizacji gospodarki lipidowej, ale także do:
- wsparcia pracy serca i wątroby,
- zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia,
- wsparcia walki z nadciśnieniem tętniczym,
- zwiększenia poziomu energii w ciągu dnia.
Podsumowując, jeżeli faktycznie chcesz zadbać o swój układ krążenia i zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi to suplement diety Lipid Control Plus będzie twoim najlepszym wsparciem.
Źródła:
[1] https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5746/10/3/1/umieralnosc_i_zgony_wedlug_przyczyn_w_2021_roku.pdf [2] Petrovic, V., Marcincak, S., Popelka, P., Simkova, J., Martonova, M., Buleca, J., Marcincakova, D., Tuckova, M., Molnar, L., & Kovac, G. (2012). The effect of supplementation of clove and agrimony or clove and lemon balm on growth performance, antioxidant status and selected indices of lipid profile of broiler chickens. Journal of animal physiology and animal nutrition, 96(6), 970–977. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21831230/ [3] Kenig, S., Kramberger, K., Šik Novak, K., Karnjuš, I., Bandelj, D., Petelin, A., & Jenko Pražnikar, Z. (2022). Helichrysum italicum (Roth) G. Don and Helichrysum arenarium (L.) Moench infusions in reversing the traits of metabolic syndrome: a double-blind randomized comparative trial. Food & function, 13(14), 7697–7706. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35749144/ [4] Judzentiene, A., Budiene, J., Nedveckyte, I., & Garjonyte, R. (2022). Antioxidant and Toxic Activity of Helichrysum arenarium (L.) Moench and Helichrysum italicum (Roth) G. Don Essential Oils and Extracts. Molecules (Basel, Switzerland), 27(4), 1311. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35209096/ [5] Sannia A. (2010). Un’esperienza di fitoterapia con una associazione di fitocomplessi ad attività epatoprotettrice contenente un estratto di foglie di carciofo per il controllo dei sintomi della dispepsia funzionale [Phytotherapy with a mixture of dry extracts with hepato-protective effects containing artichoke leaves in the management of functional dyspepsia symptoms]. Minerva gastroenterologica e dietologica, 56(2), 93–99. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20485248/ [6] Montini, M., Levoni, P., Ongaro, A., & Pagani, G. (1975). Kontrollierte Anwendung von Cynarin in der Behandlung hyperlipämischer Syndrome. Beobachtungen von 60 Fällen [Controlled application of cynarin in the treatment of hyperlipemic syndrome. Observations in 60 cases]. Arzneimittel-Forschung, 25(8), 1311–1314. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/170949/ [7] Kircheis, G., Nilius, R., Held, C., Berndt, H., Buchner, M., Görtelmeyer, R., Hendricks, R., Krüger, B., Kuklinski, B., Meister, H., Otto, H. J., Rink, C., Rösch, W., & Stauch, S. (1997). Therapeutic efficacy of L-ornithine-L-aspartate infusions in patients with cirrhosis and hepatic encephalopathy: results of a placebo-controlled, double-blind study. Hepatology (Baltimore, Md.), 25(6), 1351–1360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9185752/ [8] Gebhardt, R., Beckers, G., Gaunitz, F., Haupt, W., Jonitza, D., Klein, S., & Scheja, L. (1997). Treatment of cirrhotic rats with L-ornithine-L-aspartate enhances urea synthesis and lowers serum ammonia levels. The Journal of pharmacology and experimental therapeutics, 283(1), 1–6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9336301/ [9] Covas, M. I., de la Torre, K., Farré-Albaladejo, M., Kaikkonen, J., Fitó, M., López-Sabater, C., Pujadas-Bastardes, M. A., Joglar, J., Weinbrenner, T., Lamuela-Raventós, R. M., & de la Torre, R. (2006). Postprandial LDL phenolic content and LDL oxidation are modulated by olive oil phenolic compounds in humans. Free radical biology & medicine, 40(4), 608–616. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16458191/ [10] Marrugat, J., Covas, M. I., Fitó, M., Schröder, H., Miró-Casas, E., Gimeno, E., López-Sabater, M. C., de la Torre, R., Farré, M., & SOLOS Investigators (2004). Effects of differing phenolic content in dietary olive oils on lipids and LDL oxidation–a randomized controlled trial. European journal of nutrition, 43(3), 140–147. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15168036/ [11] Kocher, A., Bohnert, L., Schiborr, C., & Frank, J. (2016). Highly bioavailable micellar curcuminoids accumulate in blood, are safe and do not reduce blood lipids and inflammation markers in moderately hyperlipidemic individuals. Molecular nutrition & food research, 60(7), 1555–1563. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26909743/ [12] Patti, A. M., Al-Rasadi, K., Katsiki, N., Banerjee, Y., Nikolic, D., Vanella, L., Giglio, R. V., Giannone, V. A., Montalto, G., & Rizzo, M. (2015). Effect of a Natural Supplement Containing Curcuma Longa, Guggul, and Chlorogenic Acid in Patients With Metabolic Syndrome. Angiology, 66(9), 856–861. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25632052/ [13] Zeisel, S. H., Da Costa, K. A., Franklin, P. D., Alexander, E. A., Lamont, J. T., Sheard, N. F., & Beiser, A. (1991). Choline, an essential nutrient for humans. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 5(7), 2093–2098. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2010061/ [14] Panahi, Y., Valizadegan, G., Ahamdi, N., Ganjali, S., Majeed, M., & Sahebkar, A. (2019). Curcuminoids plus piperine improve nonalcoholic fatty liver disease: A clinical trial. Journal of cellular biochemistry, 120(9), 15989–15996. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31168845/ [15] Bordia A. (1981). Effect of garlic on blood lipids in patients with coronary heart disease. The American journal of clinical nutrition, 34(10), 2100–2103. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7293938/ [16] Ghorai, M., Mandal, S. C., Pal, M., Pal, S. P., & Saha, B. P. (2000). A comparative study on hypocholesterolaemic effect of allicin, whole germinated seeds of bengal gram and guggulipid of gum gugglu. Phytotherapy research : PTR, 14(3), 200–202. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10815015/