Czy szparagi wspomagają odchudzanie?

Zwiększenie spożycia warzyw niesie za sobą wiele korzyści.

Przede wszystkim pozwala nasycić organizm istotnymi dla zdrowia witaminami i minerałami.

Dodatkowo przyczynia się do utrzymania szczupłej sylwetki oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają spożywanie pół kilograma warzyw dziennie!

Na szczególną uwagę zasługują szparagi, które niestety goszczą na naszych talerzach zbyt rzadko.

A szkoda, bowiem warzywa te stanowią źródło cennych składników odżywczych, wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu oraz wpływają na prawidłowe działanie całego ustroju.

Przekonaj się, jak ten zielony cud natury wspomoże Twoje zdrowie oraz przyczyni się do zrzucenia nadprogramowych kilogramów!

Rodzaje szparagów

Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju i trwa do końca czerwca. To najlepszy okres, by udać się na lokalny bazar i kupić rośliny najwyższej jakości. Oczywiście szparagi bez problemu nabędziemy na przestrzeni całego roku, ale te, zakupione w maju oraz w czerwcu, będą charakteryzować się najlepszymi walorami smakowymi oraz odżywczymi.

Aby wykorzystać zdrowotne właściwości szparagów możemy je po prostu zamrozić. Zanim jednak to zrobimy, warzywa należy dokładnie umyć, obrać, a następnie gotować przez około 3 minuty. Po ugotowaniu warzywa zalewamy zimną wodą. Następnie osuszamy je i w takiej oto formie mogą one trafić do zamrażalnika.

W sprzedaży dostępne są trzy rodzaje szparagów:

Szparagi białe

Ich kolor jest wynikiem dojrzewania pod ziemią. Z powodu braku dostępu do światła słonecznego, warzywa nie są w stanie wytworzyć barwnika. Białe szparagi są nieco twardsze od zielonych, dlatego przed gotowaniem należy je obrać i pozbyć się twardych, łykowatych końcówek. Obcięcie skórek spowoduje, że warzywa stracą nieco swoich właściwości, ale z drugiej strony, części te nawet po ugotowaniu nie byłyby jadalne. Co gorsza, mogłyby popsuć smak dania.

Zielone szparagi

Wyrastają niewiele ponad powierzchnię ziemi. Działanie promieni słonecznych sprawia, że – w przeciwieństwie do szparagów białych – nabierają one intensywnego, zielonego koloru. Charakteryzują się także najbardziej wyrazistym smakiem i aromatem. Przed gotowaniem zielonych szparagów musimy pozbyć się końcówek, natomiast warzyw nie obieramy ze skóry. Dzięki temu nie stracimy sporej ilości surowca, w którym skrywa się ogromna ilość drogocennych składników odżywczych.

Fioletowe szparagi

Wyrastają na kilka centymetrów ponad ziemię. Są dość trudne w uprawie, bowiem rosną przez niedługi okres czasu i należy je zebrać zanim zmienią barwę na zieloną. Fioletowe szparagi mają nieco mniej błonnika niż ich biali i zieloni bracia.

Ile kalorii mają szparagi? Wartości odżywcze

Wielu dietetyków zaleca stosować szparagi na odchudzanie, bowiem cechują się one niską kalorycznością. 100 g warzyw zawiera tylko 20 kcal, a zatem mogą stanowić doskonały dodatek do obiadu, który syci i dostarcza cennych witamin. Ponadto w 100 g szparagów znajdziemy:

  • białko: 2,5 g;
  • węglowodany: 4 g;
  • tłuszcz: 0,2 g;
  • błonnik: 2 g.

Szparagi zawierają cenne składniki, np.: witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, a także witaminy: A, E oraz K. Ponadto warzywa są źródłem minerałów takich, jak: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk czy fosfor. Wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że rośliny te warto włączyć do diety.

Szparagi na diecie odchudzającej

Wspomnieliśmy, że szparagi zawierają niewielką ilość kalorii, dlatego zalecane są na diecie odchudzającej. Przejdźmy zatem do clou artykułu, by sprawdzić, jak konkretnie warzywa te przyczyniają się redukcji nadprogramowych kilogramów.

Sprawdź też: Piwo a odchudzanie – czy od piwa się tyje?

Choć nie ma żadnych badań, które w jednoznaczny sposób łączyłyby szparagi z redukcją tkanki tłuszczowej, istnieją pewne przesłanki, które sugerują, iż warzywa te, lepiej niż inne, pomogą pozbyć się zbędnego balastu. Mała zawartość tłuszczu, niskokaloryczność oraz duża zawartość wody to ważne elementy sprzyjające odchudzaniu.

Błonnik pokarmowy obecny w szparagach sprawia, że po ich zjedzeniu odczuwamy sytość. Z kolei uczucie pełności powoduje zanik ochoty na przejadanie się oraz sięganie po przekąski pomiędzy posiłkami. To właśnie nieposkromiona żądza podjadania sprawia, że często zabijamy głód posiłkami, które zawierają wiele kalorii i prowadzą nas prostą drogą do nadwagi czy nawet otyłości. Włączenie szparagów do diety sprawi, że będziemy jedli mniej, a organizm podziękuje nam za dużą dawkę składników odżywczych. Dzięki temu też szybciej zrzucimy nadmiar kilogramów.

Włączenie szparagów do jadłospisu jest proste, a liczba kulinarnych inspiracji praktycznie nieskończona. Warzywa można gotować (także na parze), grillować, smażyć czy nawet piec. Na diecie odchudzającej najlepszym rozwiązaniem będą oczywiście szparagi przygotowane bez dodatku oleju, co jednak nie oznacza, że należy całkowicie rezygnować z tłuszczu.

Szparagi można serwować na wiele sposobów. Dopełniają smak ziemniaków, makaronów czy sałatek. Sprawdzą się w towarzystwie mięs, omletów, a nawet frytek! Można je także zmiksować z bananem i maślanką, dzięki czemu otrzymamy pyszny, zielony, odchudzający koktajl.

Pamiętajmy jednak, że dieta nie powinna obejmować tylko szparagów. System odżywiania, który pomoże pozbyć się nadmiarowych kilogramów powinien być zbilansowany, co oznacza, że na naszych talerzach muszą zawsze gościć wszystkie makroskładniki, tj. białka, węglowodany i tłuszcze. Regularne i zdrowe posiłki to jeden z elementów, który pozwoli schudnąć łatwiej i szybciej.

Pamiętajmy także, iż dieta to jeden z elementów odchudzania. W procesie modelowania sylwetki musimy zadbać także o – chociażby minimalną – aktywność fizyczną,

Dlaczego warto jeść szparagi?

Korzystny wpływ szparagów na redukcję masy ciała to nie jedyny powód, by włączyć te rośliny do diety. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że warzywa mają pozytywny wpływ na zdrowie układu trawiennego. Nie trzeba nikogo przekonywać, że błonnik pozytywnie wpływa na komfort trawienny. Powoduje sytość, usprawnia pasaż jelitowy oraz reguluje rytm wypróżnień. Ponadto błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom poprzez zwiększenie kolonii pożytecznych bakterii bytujących w jelitach, m.in. mikroorganizmów z grupy Lactobacillus oraz bifidobakterii. Uznaje się, że niewłaściwy skład mikroflory może powodować osłabienie odporności, choroby oraz utrudniać odchudzanie. A zatem wysoka zawartość błonnika w szparagach przemawia za tym, by po warzywa te sięgać częściej.

Inne korzyści płynące z jedzenia szparagów

Sięgając po fioletowe, białe, czy zielone szparagi, warto mieć na uwadze, że warzywa te, oprócz „odchudzających” właściwości, mają także wiele innych zalet.

Wpływ szparagów na ciśnienie krwi

Po szparagi powinny sięgnąć osoby, które mają wysokie ciśnienie krwi oraz są w grupie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Spora dawka potasu obecnego w warzywach przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia soli, to skuteczny i naturalny sposób na obniżenie ciśnienia krwi. Potas rozluźniania ściany naczyń krwionośnych oraz powoduje wydalenie nadmiaru soli z moczem. Ponadto badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych pokazały, że szparagi zawierają substancję czynną, która powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz obniżenie ciśnienia krwi.

Bogate źródło przeciwutleniaczy

Szparagi są źródłem antyoksydantów, które pomagają chronić komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym. Czynniki te sprzyjają szybszemu starzeniu się organizmu, powodują chroniczne stany zapalne, a nawet mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Spożywanie szparagów dostarcza ustrojowi takich składników, jak witamina C, witamina E, flawonoidy, polifenole czy kwercetyna. Substancje te powodują obniżenie ciśnienia krwi, działają przeciwzapalnie oraz chronią przed rozwojem raka. Osoby stosujące profilaktykę antynowotworową powinny częściej sięgać po szparagi z uwagi na ich wartość odżywczą oraz antyoksydacyjną.

W trosce o drogi moczowe

Szparagi z powodu swoich właściwości moczopędnych zalecane są w przypadku infekcji dróg moczowych. Warzywa zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek oraz reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Ponadto w ramach detoksykacji możemy spożywać także wodę, w której szparagi były gotowane.

Na poprawę wzroku

Warzywa możemy stosować także na usprawnienie funkcji oczu. Szparagi są źródłem beta-karotenu, który wywiera pozytywny wpływ na widzenie. W procesie przekształcenia beta-karotenu powstaje witamina A, która wchodzi w skład barwnika wzrokowego, znajdującego się w oku.

Naturalny afrodyzjak

Warzywa są źródłem fitoestrogenów imitujących działania estrogenu, który z kolei odpowiada za kobiece libido.

O czym pamiętać kupując szparagi?

Walory smakowe oraz jakość szparagów to cechy, które zależne są od hodowcy. My, próbując znaleźć wysokiej jakości warzywa, powinniśmy pamiętać jedynie o kilku kwestiach:

  • Należy wybierać szparagi, które są twarde i pozbawione plam. Warzywa miękkie, pomarszczone, z widocznymi niedoskonałościami lepiej odłożyć na bok.
  • Szparagi należy spożyć jak najszybciej po dokonaniu zbiorów czy po zakupie. Oczywiście warzywa można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka dni i zawsze w pozycji pionowej – najlepiej w pojemniku z wodą.
  • Warzywa można mrozić, o czym pisaliśmy wcześniej. Jednak przed mrożeniem szparagi należy poddać obróbce termicznej.
  • Niezależnie, czy wybierzemy wersję białą, zieloną czy fioletową, musimy pamiętać, że każdy rodzaj szparagów traktujemy nieco inaczej. Białe warzywa należy przed obróbką termiczną obrać ze skórki. Z kolei zielone powinny być gotowane ze skórką.

Jak przygotowywać szparagi?

Aby maksymalnie wykorzystywać właściwości odżywcze warzyw, możemy spożywać je na surowo. W celu uniknięcia monotonii, zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze, smażenie, grillowanie czy podgrzewanie w mikrofali.

Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie, musimy pamiętać, że najlepszy smak warzyw uzyskamy robiąc to nie dłużej niż 5 minut. Dłuższe gotowanie sprawia, że szparagi tracą delikatny smak słodyczy i stają bardziej miękkie. Niektóre źródła zalecają, by szparagi miały styczność z wrzątkiem przez dłuższy czas, np. 10 minut – szparagi zielone i 15 minut – szparagi białe. Czas gotowania warzyw powinien być dostosowany do naszych oczekiwań i preferencji smakowych. Pamiętajmy jednak, by garnek z gotującymi się szparagami był przykryty i stał na średnim ogniu.

Warzywa można gotować także na parze, dzięki czemu stracą one tylko minimum swoich cennych wartości odżywczych. Szparagi gotujemy w ten sposób przez maksymalnie 5 minut, a najlepiej krócej.

Osoby, które lubią chrupiącą skórkę warzyw, mogą przygotować je na patelni. Umyte szparagi podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Szybko zauważymy, że warzywa pokrywają się delikatną skorupką, co jest efektem karmelizowania się cukru. Czas smażenia nie powinien przekraczać 4 minut.

Mikrofala to rodzaj sprzętu kuchennego, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ale i w tym urządzeniu możemy przygotować szparagi! Warzywa należy ułożyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do mikrofali, wybierając najwyższy poziom odgrzewania. Po 30 sekundach szparagi są gotowe!

Podsumowanie

Szparagi są szczególnie popularne w okresie od maja do końca czerwca, czyli wtedy, gdy warzywa te cechują się najlepszą jakością i zawartością składników odżywczych. Mimo wszystko warto przekonać się do korzystania z zalet rośliny przez cały rok. Szparagi nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale przede wszystkim są smaczne. Pasują do większości dań wytrawnych, a ponadto stanowią cenne źródło witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Szparagi wspomagają odchudzanie, pomagają na dolegliwości trawienne, wspierają zdrowie układu moczowego, obniżają ciśnienie krwi. Warzywa są dobrym źródłem kwasu foliowego, którego potrzebują kobiety w ciąży. Warto włączyć szparagi na stałe do diety, by cieszyć się zdrowiem i szczupła sylwetką.

Źródła:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23647085

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *