Olej z wiesiołka posiada wiele cennych właściwości – nie tylko wspiera zdrowie, ale także może pomóc w odchudzaniu. Co warto o nim wiedzieć?
Olej z wiesiołka – właściwości
Wiesiołek to powszechnie występująca roślina, którą można spotkać na polach, łąkach i w ogrodach. Posiada drobne, żółte kwiaty, dla których uprawia się ją w celach ozdobnych. Wykazuje jednak także o wiele cenniejsze właściwości, dzięki którym warto się nim zainteresować.
Olej z wiesiołka jest bogaty w cenne składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Znajdziemy w nim:
- kwas gamma-linolenowy
- fitosterole
- kwas linolenowy
- witaminę E
- polifenole
- antyoksydanty
- cynk
- selen
- wapń
- magnez
Dzięki temu ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, a włączenie go do swojej diety zapewnia wiele korzyści. [1]
Olej z wiesiołka wzmacnia odporność – odpowiada za to głównie kwas gamma-linolenowy, inaczej GLA, należący do kwasów tłuszczowych omega-6. Wspiera układ immunologiczny człowieka i zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym cukrzycy i nowotworów.
Stosowanie oleju poprawia pamięć i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Składnik ten jest ceniony także za swoje działanie wzmacniające stawy – poleca się go w przypadku bólu reumatycznego, a także chorób i urazów tkanki łącznej.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie w kosmetyce – chroni skórę przed odwodnieniem oraz poprawia jej jędrność i elastyczność. Wspomaga też walkę z chorobami skóry, np. trądzikiem, łuszczycą czy egzemą.
Spożywanie oleju z wiesiołka obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego. Zawarty w substancji kwas GLA reguluje też ciśnienie tętnicze krwi.
Olej traktuje się również jako naturalny sposób na poprawę płodności i złagodzenie dolegliwości miesiączkowych. [2]
Co ciekawe, składnik ten jest też skutecznym wsparciem w odchudzaniu.
Polecamy: Dlaczego warto ćwiczyć? 11 powodów, żeby zacząć trenować
Olej z wiesiołka w odchudzaniu
Po olej z wiesiołka powinny sięgnąć osoby, które chcą stracić na wadze. Stanowi idealny dodatek do zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych – przyspieszy i wzmocni ich efekty.
Substancja wspiera odchudzenie wielotorowo, oddziałując zarówno na układ trawienny, jak i procesy odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej.
Olej z wiesiołka wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. W efekcie pomaga pozbyć się złogów jelitowych i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, ułatwiając odchudzanie oraz utrzymanie niskiej wagi po zakończonej redukcji.
Ponadto zawarte w nim kwasy GLA wpływają na aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za spalanie nadwyżki tłuszczu w organizmie. Sprawia to, że odchudzanie jest bardziej efektywne i pozwala w krótszym czasie pozbyć się zbędnych kilogramów.
Efekty stosowania
Olej z wiesiołka przynosi świetne efekty przy regularnym stosowaniu. Jak każdy naturalny składnik, potrzebuje czasu, by wpłynąć na organizm, jednak po miesiącu jego zażywania powinny być widoczne takie efekty, jak:
- przyspieszony metabolizm
- usprawnione procesy trawienne
- redukcja masy ciała
- wzmocnienie włosów i paznokci
- ujędrnienie skóry
- złagodzenie bólu stawów
- poprawa odporności
Olej z wiesiołka a tycie
Wiele osób ma wątpliwości przed rozpoczęciem kuracji olejem z wiesiołka – pojawiają się obawy, czy nie spowoduje on przybrania na wadze. Oleje są kalorycznym produktem, czy więc to rzeczywiście możliwe, że składnik ten może powodować tycie?
Na szczęście nie – wynika to z faktu, że do uzyskania jego dobroczynnego działania potrzebna jest niewielka dawka.
Choć w 100 g oleju z wiesiołka znajduje się aż 750 kcal, to łyżeczka produktu zawiera tylko 37 kcal. Nawet w przypadku osób odchudzających się wliczenie takiej ilości w bilans kaloryczny nie powinno stanowić żadnego problemu.
Niektórzy obawiają się tłuszczu w swoim jadłospisie, jednak zupełnie niesłusznie – zdrowe tłuszcze bogate w cenne składniki odżywcze nie tylko nie szkodzą, ale są wręcz niezbędne w diecie.
Aby cieszyć się prozdrowotnym i odchudzającym działaniem oleju z wiesiołka, warto zwrócić uwagę na pochodzenie i jakość produktu – najlepiej sięgnąć po świeżą, tłoczoną na zimno wersję nierafinowaną.
Ważne
Olej powinien być przechowywany w ciemnej butelce i posiadać dość krótką datę ważności. Z czasem utleniają się zawarte w nim związki, przez co słabnie jego działanie.
Olej z wiesiołka – dawkowanie
Prawidłowe dawkowanie oleju z wiesiołka dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka, czyli około 5 g na dobę. Taka ilość wystarcza, by zapewnić wiele korzyści płynących z zawartych w produkcie substancji.
Przekroczenie zalecanej dawki może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, w tym nudności, ból brzucha czy ból głowy.
Olej z wiesiołka zawsze stosujemy na zimno – pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje właściwości.
Można stosować go solo lub dodawać do:
- sałatek
- zielonych koktajli
- kanapek
- zup
- jogurtów
Olej posiada ciekawy, przyjemny smak, dlatego może być urozmaiceniem wielu dań.
Polecamy: Jak szybko schudnąć z ramion? Sposób na smukłe ramiona
Olej z wiesiołka – przeciwwskazania
Choć olej z wiesiołka jest cennym składnikiem diety, nie wszyscy powinni go stosować.
Nie zaleca się go osobom cierpiącym na padaczkę oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Nie powinien być stosowany także bezpośrednio przed poważnymi zabiegami i operacjami.
Składnik ten może też wywołać u niektórych osób reakcję alergiczną.
Podsumowanie
Olej z wiesiołka jest bogaty w wiele cennych substancji – stanowi źródło kwasu GLA, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i antyoksydantów.
Warto włączyć go do swojej diety ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, jednak nie tylko – olej z wiesiołka wspomaga też odchudzanie, dzięki czemu jest polecany osobom pragnącym stracić na wadze.
Źródła:
[1] Bayles, B., & Usatine, R. (2009). Evening primrose oil. American family physician, 80(12), 1405–1408. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20000302/