Szukasz sposobu na skuteczne odchudzanie? Meltamin to suplement diety, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza redukcję. Czy faktycznie?
Ile razy zdarzyło ci się przejść na dietę, która nie dała ci oczekiwanych rezultatów lub zakończyła się błyskawicznym efektem jo-jo? Większość osób, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów, z całą pewnością nie raz podchodziła do tematu odchudzania. Czy da się przyspieszyć ten proces?
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na odchudzanie. Dzisiaj pod lupę bierzemy suplement diety Meltamin. Sprawdź z nami, czy faktycznie przynosi efekty, jakie obiecuje nam producent.
Czy da się przyspieszyć proces odchudzania?
Spalanie tkanki tłuszczowej wymaga wysiłku i systematyczności. Niemniej jednak, nawet jeżeli podejdziesz do tematu bardzo skrupulatnie, zastosujesz dietę redukcyjną i włączysz dodatkową aktywność fizyczną, to możesz nie osiągnąć tak zadowalających efektów, jakich mógłbyś się spodziewać. Dlaczego?
Odchudzanie zależne jest od szybkości metabolizmu, a dokładniej tego, ile energii (kalorii) w ciągu dnia spala nasz organizm. Tę kwestię wyjaśniliśmy dokładniej w dalszej części artykułu. Jednak już teraz możemy powiedzieć, że są sposoby na to, aby przyspieszyć metabolizm, a tym samym proces odchudzania.
Czym jest suplement diety Meltamin?
Suplement diety Meltamin to innowacyjny preparat, który ma przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Swoje działanie opiera na zastosowaniu składników aktywnych, które zarówno w bezpośredni, jak i pośredni sposób, mają wpływać na pobudzenie zmagazynowanych, w postaci tkanki tłuszczowej, rezerw energii.
Meltamin polecany jest w szczególności osobom, które łączą zdrową redukcyjną dietę z intensywnymi treningami. Kompozycja substancji zamkniętych w suplemencie diety ma korzystnie oddziaływać na organizm podnosząc jego wydolność podczas ćwiczeń i zwiększając spalanie tłuszczu.
Polecamy: Pokrzywa w odchudzaniu: czy pomoże schudnąć?
Meltamin – analiza składników aktywnych
Podstawą skuteczności każdego suplementu diety jest jego skład. Dokładnie przyjrzeliśmy się temu, co znajduje się w środku Meltaminu.
Przedstawiamy dokładny opis wszystkich substancji aktywnych obecnych w składzie suplementu diety Meltamin, których skuteczne działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Ekstrakt z owoców opuncji figowej (Opuntia ficus-indica) – Cacti-Nea™
Zacznijmy od ekstraktu, który znajduje się na pierwszym miejscu w składzie, a jedna dawka suplementu diety Meltamin dostarcza aż 1000 mg tego składnika.
Owoce opuncji figowej są wyjątkowo bogate w wiele fitozwiązków, które kompleksowo wspierają nie tylko proces spalania tkanki tłuszczowej, ale także trawienie, metabolizm tłuszczów oraz kontrolę stężenia glukozy we krwi. Działanie ekstraktu z owoców opuncji figowej zostało potwierdzone w licznych badaniach.
Udowodniono, że przyjmowanie Opuntia ficus-indica ma korzystny wpływ na redukcję obwodu talii, a także na lepszą kontrolę gospodarki węglowodanowej po posiłkach. [1]
Oprócz tego ekstrakt z opuncji figowej wykazuje działanie silnie antyoksydacyjne, a także wpływa na zmniejszenie skoków stężenia glukozy i insuliny po spożyciu wysokowęglowodanowych posiłków. [2, 3]
Ponadto Opuntia ficus-indica przyczynia się do znaczącego obniżenia stresu oksydacyjnego, który został wywołany intensywnymi ćwiczeniami. [4] W trakcie zwiększonej aktywności fizycznej, na skutek naturalnych procesów i przemian chemicznych, w organizmie powstają wolne rodniki.
Ekstrakt z owoców opuncji figowej posiada silne właściwości przeciwutleniające i dzięki temu skutecznie redukuje ich ilość. Tym samym ten składnik suplementu diety Meltamin przyczynia się do zwiększenia wydolności podczas treningów i lepszej regeneracji po nich.
To nie koniec. Opuntia ficus-indica działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Związki aktywne obecne w owocach opuncji figowej wykazują właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL. [5]
Ekstrakt z owoców tamaryndowca malabarskiego (Garcinia cambogia) [50% HCA] – Citrin® K
Działanie owoców tamaryndowca w kontekście utraty nadmiernej masy ciała opiera się głównie na właściwościach hamujących nadmierny apetyt. [6] Wpływ Garcinia cambogia na ośrodek głodu i sytości sprzyja mniejszemu spożyciu kalorii w ciągu dnia, a tym samym przyczynia się do utrzymania deficytu kalorycznego, który jest niezbędny w redukcji tkanki tłuszczowej.
Stosowanie suplementów diety z ekstraktem z owoców tamaryndowca malabarskiego w składzie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Udowodniono, że osoby będące na redukcji, suplementujące równocześnie preparaty z Garcinia cambogia, odnotowały znacząco lepsze wyniki w zmniejszeniu tłuszczowej masy ciała oraz zmniejszeniu obwodu talii i bioder. [7]
Dodatkowo Garcinia cambogia wykazuje działanie hipocholesterolemiczne. Regularne suplementowanie suplementu diety Meltamin przyczynia się do poprawienia zdolności metabolizowania tłuszczów oraz do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. [8]
W kontekście redukcji masy ciała ważną cechą ekstraktu z owoców tamaryndowca malabarskiego jest również jego zdolność do poprawiania efektywności i tempa syntezy glikogenu w mięśniach. [9]
Organizm człowieka posiada możliwość magazynowania nadmiaru glukozy w tkance mięśniowej właśnie w postaci glikogenu. Lepsza wydajność tego procesu przyczynia się do zwiększenia wydolności organizmu podczas ćwiczeń, zarówno siłowych, jak i wydolnościowych. Dzięki temu Garcinia cambogia wpływa pośrednio na możliwości treningowe i pozwala na wykonywanie bardziej wydajnych treningów.
Ekstrakt z owoców maliny właściwej (Rubus idaeus) [50% ketonów malinowych]
Ten składnik suplementu diety Meltamin swoje właściwości odchudzające zawdzięcza wysokiemu stężeniu ketonów malinowych. Dokładniej, są to związki aromatyczne, które naturalnie występują w owocach Rubus idaeus.
Swoją strukturą chemiczną przypominają budowę kapsaicyny i synefryny, czyli związków dobrze znanych ze wsparcia w utracie nadmiernej masy ciała. Związki opierają swoje zbawienne działanie głównie na poprawie zdolności metabolizowania lipidów (tłuszczów) obecnych w diecie.
W badaniu udowodniono, że ketony malinowe, które stanowią aż połowę ekstraktu z owoców maliny właściwej, skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia spalania tkanki tłuszczowej, poprzez wpływ na przebieg przemiany tłuszczów w organizmie. [10]
Właściwości te wynikają z oddziaływania ketonów malinowych na aktywność enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów.
Kofeina bezwodna
Właściwości pobudzające kofeiny, najprawdopodobniej, są wszystkim bardzo dobrze znane. W rzeczywistości, ograniczenie uczucia zmęczenia to niejedyna cecha kofeiny, dla której producent zdecydował się na wykorzystanie tego alkaloidu w produkcji suplementu diety Meltamin.
Jednak zanim przejdziemy do innych korzyści kofeiny, chcemy podkreślić, że substancja ta świetnie sprawdza się w redukowaniu odczuwalnego zmęczenia, a co za tym idzie zwiększa ilość energii w ciągu dnia i podczas treningów.
Ponadto kofeina bezwodna posiada właściwości zwiększające wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego. Badania potwierdzają, że jej stosowanie jest całkowicie bezpieczne i nie wpływa na zaburzenie funkcjonowania organizmu, zarówno w trakcie, jak i po aktywności. [11, 12]
Dodatkowo kofeina bezwodna wpływa na zmniejszenie odkładania się kwasu mlekowego w mięśniach, który odpowiedzialny jest za nieprzyjemne zakwasy pojawiające się po wykonywaniu ćwiczeń ukierunkowanych na przyrost tkanki mięśniowej. [13]
Ekstrakt z nasion guarany (Paullinia cupana) [22% kofeiny]
Fitozwiązki obecne w ekstrakcie z nasion guarany przyczyniają się do zwiększenia ilości energii w ciągu dnia, a także podczas aktywności fizycznej. Właściwości te guarana zawdzięcza przede wszystkim kofeinie.
Oprócz tego wykazano, że regularne przyjmowanie preparatów z dodatkiem ekstraktu z Paullinia cupana przed wysiłkiem fizycznym może znacząco wpłynąć na późniejszą wydajność treningową, zwłaszcza w przypadku ćwiczeń wydolnościowych. [14]
Ponadto guarana wpływa na poprawę zdolności poznawczych i redukuje uczucie zmęczenia psychicznego. [15]
Do innych właściwości guarany możemy również zaliczyć pośrednie oddziaływanie na ośrodek głodu i sytości, poprzez opóźnienie opróżniania żołądka po spożytym posiłku. [16] W badaniu przeprowadzonym na grupie osób przestrzegających diety redukcyjnej, włączenie suplementacji guaraną przyczyniło się do uzyskania bardziej zadowalających wyników utraty nadmiernych kilogramów. [16, 17]
Więcej o gorzkiej pomarańczy przeczytasz w naszym artykule: Gorzka pomarańcza na odchudzanie – czy warto ją stosować?
Ekstrakt z owoców pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium) [6% synefryny]
Gorzka pomarańcza jest powszechnie znana ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm i stosowana jako dodatek do suplementów diety wspomagających odchudzanie.
Dlaczego? Badania potwierdzają, że gorzka pomarańcza ma działanie odchudzające, dzięki zawartości synefryny. Jest to substancja należąca do termogeników, która wykorzystywana jest również, jako składnik leków na otyłość.
Synefryna pochodząca z gorzkiej pomarańczy zwiększa tempo utleniania lipidów na rzecz zmniejszenia tempa utleniania węglowodanów. [18] Dzięki temu organizm jest w stanie przez dłuższy czas wykonywać aktywność, równocześnie spalając większą ilość tkanki tłuszczowej.
Dodatkowo producent połączył w składzie suplementu diety Meltamin działanie synefryny z właściwościami kofeiny. W badaniu potwierdzono, że oba związki współdziałają ze sobą i pozwalają na wykonywanie istotnie większej ilości powtórzeń o większym obciążeniu podczas ćwiczeń siłowych. [19]
Ekstrakt z owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum) [95% piperyny] – BioPerine®
Piperyna to związek, którego doskonałym źródłem jest ekstrakt z owoców pieprzu czarnego. Substancja ta wykazuje bardzo silne działanie tłumiące apetyt, a także pobudzające termogenezę organizmu. [20]
Producent Meltaminu postawił na wielokierunkowe działanie w komponowaniu składu tego suplementu diety. Włączenie do kompozycji składników aktywnych źródła piperyny daje możliwość pośredniego ograniczenia spożycia kalorii w codziennej diecie. Kontrolowanie apetytu przyczynia się do ułatwienia zachowania odpowiedniego deficytu kalorycznego.
Ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camelia sinensis) [40% EGCG];
W składzie Meltamin znajdziemy także ekstrakt z zielonej herbaty, który dostarcza aż 40% związku znanego jako galusan epigallokatechiny (w skrócie EGCG).
EGCG należy do grupy flawonoidów. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a tym samym niwelują stres oksydacyjny.
Oprócz tego EGCG skutecznie wpływa na utratę nadmiernej masy ciała. Badania potwierdzają, że regularna suplementacja pozwala znacząco przyspieszyć zmniejszenie wartości wskaźnika BMI i obwodu tali. [21]
Właściwości odchudzające ekstraktu z zielonej herbaty wynikają z oddziaływania zawartych w nim fitozwiązków na aktywność enzymów trawiennych w żołądku i trzustce, a także na zwiększenie termogenezy organizmu. [22]
Meltamin – opinie
Sprawdziliśmy, jakie opinie w Internecie ma Meltamin. Na forach internetowych i w social mediach udało nam się znaleźć wiele komentarzy dotyczących działania tego spalacza tłuszczu.
Zdecydowana większość użytkowników, która zdecydowała się na przyjmowanie Meltaminu, dzieli się zaskakującymi efektami działania tego suplementu diety. W opiniach możemy przeczytać o licznych korzyściach związanych z regularnym przyjmowaniem spalacza tłuszczu. Użytkownicy podkreślają zauważalnie szybszą utratę masy ciała.
Spektakularne metamorfozy mówią same za siebie. Opinie są korzystne, a rezultaty wręcz powalają.
Czy stosowanie Meltaminu jest bezpieczne?
Producent spalacza tłuszczu Meltamin daje nam gwarancję nie tylko skuteczności działania suplementu diety, ale także jego bezpieczeństwa.
Stosowanie Meltaminu nie przynosi żadnych negatywnych skutków ubocznych. Zastosowane substancje aktywne są w pełni przebadane pod kątem bezpieczeństwa, nawet podczas długiego suplementowania.
Należy podkreślić, że stosowanie się do zaleceń producenta to podstawa.
Meltamin – formuła i dawkowanie
Meltamin wyróżnia się na tle innych spalaczy tłuszczu nie tylko naturalnym składem, ale także innowacyjną formułą.
W przeciwieństwie do większości tego typu suplementów diety najczęściej występujących w formie kapsułek, Meltamin produkowany jest w postaci łatwo rozpuszczalnego proszku. Dzięki temu jest znacznie lepiej wchłaniany w układzie pokarmowym i może jeszcze skuteczniej wzmacniać termogenezę.
Dzienna dawka spalacza tłuszczu Meltamin to jedna miarka proszku przygotowana w 300 ml wody. Proszek należy dokładnie wymieszać w celu doprowadzenia do rozpuszczenia się wszystkich składników suplementu diety.
Meltamin najlepiej przyjmować po posiłku przedtreningowym, minimum na dwie godziny przed planowaną aktywnością.
Formuła Meltaminu ma przyjemny kaktusowy smak, a składniki aktywne dostępne są w najlepiej przyswajalnych formach.
Proszek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w celu uniknięcia wniknięcia wilgoci i zbrylenia się suplementu diety.
Warto również podkreślić, że formuła Meltaminu jest w pełni bezpieczna dla wegan, a dodatkowo w składzie zawiera tylko substancje pochodzenia naturalnego.
Gdzie kupić Meltamin?
Suplement diety Meltamin można zamówić tylko na oryginalnej stronie producenta. Niestety spalacz tłuszczu nie jest dostępny w ofercie stacjonarnej.
Decydując się na zakup spalacza tłuszczu, warto zamówić produkt w sprawdzonym miejscu. Oficjalny sklep (w przeciwieństwie do innych stron internetowych, na których również dostępny jest Meltamin) daje gwarancję oryginalności, jakości i skuteczności działania.
Zamów z pewnego źródła: https://meltamin.pl/
Proces zakupu jest bardzo prosty. Możemy wybrać spośród różnych bezpiecznych metod płatności i wysyłki, bezpośrednio na wskazany przez nas adres.
Cena suplementu diety Meltamin
Meltamin dostępny jest w opakowaniach, które starczają na jeden pełny miesiąc regularnej suplementacji.
Opakowanie spalacza tłuszczu kosztuje 199 złotych. Cena Meltaminu jest uzależniona od wykorzystania wysokiej jakości składników naturalnego pochodzenia. Dobrze wchłaniane formy substancji czynnych, połączone ze specjalnie dobranymi metodami produkcji, sprawiają, że Meltamin dalej ci 100% możliwych do uzyskania efektów.
Aby maksymalnie wzmocnić spalanie tkanki tłuszczowej, należy skrupulatnie stosować się do zaleceń. Przewidywany czas przyjmowania Meltaminu to minimum 3 miesiące, jednak najlepsze efekty użytkownicy mogą uzyskać po 6 pełnych miesiącach regularnej suplementacji.
Właśnie z tego względu na stronie producenta dostępne są pakiety, w których możemy zakupić suplement diety w promocyjnych cenach. Przy jednorazowym zamówienia trzech opakowań za jedno płacimy tylko niecałe 133 złote, natomiast przy zakupie sześciu jest to zaledwie 99,50 złotych.
Polecamy: Jak ważny jest chrom w odchudzaniu?
Czym dokładnie jest metabolizm?
Zanim dokładniej przyjrzymy się temu, jak działa suplement diety Meltamin, wyjaśnijmy sobie parę kluczowych pojęć.
Metabolizm to nic innego jak rozkład, przekształcenie i wykorzystanie, a następnie pozbycie się wszystkich składników, które trafiają do organizmu człowieka.
Większość substancji i związków obecnych w pożywieniu może być metabolizowanych, jednak w kontekście masy ciała najważniejszy jest metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Trochę bardziej pochylimy się nad tą kwestią, aby dowiedzieć się, jak efektywniej spalać nadmierne kilogramy.
Aby łatwiej było zrozumieć działanie suplementów diety wspomagających utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej, wyjaśnijmy sobie kilka pojęć.
Metabolizm, czyli przemiana materii i energii — są to wszystkie reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie, którym towarzyszą przemiany energetyczne. Ogólna przemiana materii to tysiące zróżnicowanych i zależnych od siebie reakcji chemicznych. Ogólny metabolizm możemy podzielić na dwa główne procesy:
- katabolizm – przemiany, które prowadzą do rozkładu i produkcji energii (np. trawienie węglowodanów, czy spalanie tkanki tłuszczowej).
- anabolizm – przemiany, które prowadzą do magazynowania energii (np. wzrost mięśni, przyrost tkanki tłuszczowej).
Metabolizm, w tym zarówno katabolizm, jak i anabolizm, dotyczy substancji, które możemy sklasyfikować jako:
- budulcowe – białka, część lipidów i węglowodanów złożonych (polisacharydów), które wchodzą w skład tkanek organizmu;
- energetyczne – głównie cukry i tłuszcze;
- zapasowe – glikogen (glukoza w mięśniach) i tłuszcze (zmagazynowana tkanka tłuszczowa);
- regulujące – enzymy, witaminy, hormony itp.
Podstawowa przemiana materii, czyli metabolizm podstawowy
Tutaj wprowadzamy termin o kluczowym znaczeniu w kontekście spalania nadmiernych kilogramów: „Podstawowa przemiana materii — PPM”. Jest to minimalna ilość energii, której organizm potrzebuje w stanie spoczynku do utrzymania wszystkich podstawowych funkcji życiowych (oddychanie, trawienie, krążenie itp.).
Wartość PPM wyraża się w „kaloriach”, gdzie kaloria to nic innego jak jednostka miary energii, zarówno wytwarzanej, jak i potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania.
Całkowita przemiana materii, czyli ogólny metabolizm
Jak wcześniej pisaliśmy, PPM odnosi się do ilości energii, którą organizm wykorzystuje w stanie spoczynku. Jednak nikt z nas nie leży cały dzień bez najmniejszego ruchu.
Każda wykonywana czynność wymaga od organizmu dodatkowego wydatku energetycznego. Ilość całkowitej energii, jaką organizm wykorzysta w ciągu dnia, jest zależna od indywidualnego stylu życia, predyspozycji genetycznych i dodatkowej aktywności fizycznej każdej osoby.
Uwzględniając wszystkie te czynniki, możemy mówić o całkowitej przemianie materii – CPM.
Jak stracić na wadze?
Aby schudnąć, musimy dostarczać mniej energii w postaci spożytych kalorii, niż nasz organizm jest w stanie spalić w ciągu dnia. Kiedy tak się dzieje, w procesach katabolizmu, sięgamy po energię zmagazynowaną w postaci tkanki tłuszczowej, zmniejszając tym samym jej ilość, a w konsekwencji ogólną masę ciała.
Każdy organizm może mieć inne predyspozycje genetyczne i jednym jest łatwiej korzystać ze zmagazynowanych rezerw, a dla innych ten proces może wymagać znacznie większego wysiłku.
Jednak na przyspieszenie metabolizmu również są sposoby.
Podsumowanie – Meltamin na szybsze spalanie tłuszczu?
Biorąc pod uwagę wszystkie kwestie dotyczące Meltaminu, jesteśmy w stanie potwierdzić skuteczność działania tego spalacza tłuszczu.
Naturalny skład, przemyślana kompozycja, opinie zadowolonych użytkowników, które potwierdzone są efektami, a do tego pewne miejsce dystrybucji – wszystko to składa się na najwyższą jakość Meltaminu.
Niejednokrotnie wspominaliśmy, że wykorzystanie składników aktywnych, których działanie potwierdzono w licznych badania, stanowi podstawę skuteczności każdego suplementu diety.
Dzięki przemyślanej kompozycji Meltamin:
- wzmacnia termogenezę
- przyspiesza metabolizm
- ułatwia korzystanie z rezerw tkanki tłuszczowej
- zwiększa wydolność, dzięki czemu pozwala na wykonywanie bardziej efektywnych treningów
- pobudza zarówno w trakcie treningu, jak i w ciągu dnia
- poprawia trawienie tłuszczów obecnych w posiłkach
- redukuje nadmierny apetyt
Podsumowując – czy warto włączyć suplementację Meltaminu?
Jeżeli zależy ci na zdecydowanie szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej i bardziej efektywnej redukcji to zdecydowanie tak!
Nie zastanawiaj się dłużej – zamów Meltamin.
Źródło:
[1] Guevara-Cruz, M., Tovar, A. R., Aguilar-Salinas, C. A., Medina-Vera, I., Gil-Zenteno, L., Hernández-Viveros, I., López-Romero, P., Ordaz-Nava, G., Canizales-Quinteros, S., Guillen Pineda, L. E., & Torres, N. (2012). A dietary pattern including nopal, chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 142(1), 64–69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22090467/[2] López-Romero, P., Pichardo-Ontiveros, E., Avila-Nava, A., Vázquez-Manjarrez, N., Tovar, A. R., Pedraza-Chaverri, J., & Torres, N. (2014). The effect of nopal (Opuntia ficus indica) on postprandial blood glucose, incretins, and antioxidant activity in Mexican patients with type 2 diabetes after consumption of two different composition breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(11), 1811–1818. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25132122/
[3] Tesoriere, L., Butera, D., Pintaudi, A. M., Allegra, M., & Livrea, M. A. (2004). Supplementation with cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit decreases oxidative stress in healthy humans: a comparative study with vitamin C. The American journal of clinical nutrition, 80(2), 391–395. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15277160/
[4] Bellafiore, M., Pintaudi, A. M., Thomas, E., Tesoriere, L., Bianco, A., Cataldo, A., Cerasola, D., Traina, M., Livrea, M. A., & Palma, A. (2021). Redox and autonomic responses to acute exercise-post recovery following Opuntia ficus-indica juice intake in physically active women. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34098980/
[5] Palumbo, B., Efthimiou, Y., Stamatopoulos, J., Oguogho, A., Budinsky, A., Palumbo, R., & Sinzinger, H. (2003). Prickly pear induces upregulation of liver LDL binding in familial heterozygous hypercholesterolemia. Nuclear medicine review. Central & Eastern Europe, 6(1), 35–39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14600931/
[6] Mayer, M. A., Finlayson, G., Fischman, D., de Paz, C., Telleriarte, M. R., Ferrero, A. J., Bobillo, C., & Fernández, B. E. (2014). Evaluation of the satiating properties of a nutraceutical product containing Garcinia cambogia and Ascophyllum nodosum extracts in healthy volunteers. Food & function, 5(4), 773–779. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24563084/
[7] Chong, P. W., Beah, Z. M., Grube, B., & Riede, L. (2014). IQP-GC-101 reduces body weight and body fat mass: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Phytotherapy research : PTR, 28(10), 1520–1526. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24797657/
[8] Vasques, C. A., Rossetto, S., Halmenschlager, G., Linden, R., Heckler, E., Fernandez, M. S., & Alonso, J. L. (2008). Evaluation of the pharmacotherapeutic efficacy of Garcinia cambogia plus Amorphophallus konjac for the treatment of obesity. Phytotherapy research : PTR, 22(9), 1135–1140. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18729243/
[9] Cheng, I. S., Huang, S. W., Lu, H. C., Wu, C. L., Chu, Y. C., Lee, S. D., Huang, C. Y., & Kuo, C. H. (2012). Oral hydroxycitrate supplementation enhances glycogen synthesis in exercised human skeletal muscle. The British journal of nutrition, 107(7), 1048–1055. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21824444/
[10] Morimoto, C., Satoh, Y., Hara, M., Inoue, S., Tsujita, T., & Okuda, H. (2005). Anti-obese action of raspberry ketone. Life sciences, 77(2), 194–204. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15862604/
[11] Falk, B., Burstein, R., Rosenblum, J., Shapiro, Y., Zylber-Katz, E., & Bashan, N. (1990). Effects of caffeine ingestion on body fluid balance and thermoregulation during exercise. Canadian journal of physiology and pharmacology, 68(7), 889–892. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2383801/
[12] Gordon, N. F., Myburgh, J. L., Kruger, P. E., Kempff, P. G., Cilliers, J. F., Moolman, J., & Grobler, H. C. (1982). Effects of caffeine ingestion on thermoregulatory and myocardial function during endurance performance. South African medical journal = Suid-Afrikaanse tydskrif vir geneeskunde, 62(18), 644–647. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7135113/
[13] Gaesser, G. A., & Rich, R. G. (1985). Influence of caffeine on blood lactate response during incremental exercise. International journal of sports medicine, 6(4), 207–211. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4044104/
[14] Veasey, R. C., Haskell-Ramsay, C. F., Kennedy, D. O., Wishart, K., Maggini, S., Fuchs, C. J., & Stevenson, E. J. (2015). The Effects of Supplementation with a Vitamin and Mineral Complex with Guaraná Prior to Fasted Exercise on Affect, Exertion, Cognitive Performance, and Substrate Metabolism: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 7(8), 6109–6127. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26225993/
[15] Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., Maggini, S., Ruf, M., Zangara, A., & Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite, 50(2-3), 506–513. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/
[16] Andersen, T., & Fogh, J. (2001). Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association, 14(3), 243–250. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11424516/
[17] Harrold, J. A., Hughes, G. M., O’Shiel, K., Quinn, E., Boyland, E. J., Williams, N. J., & Halford, J. C. (2013). Acute effects of a herb extract formulation and inulin fibre on appetite, energy intake and food choice. Appetite, 62, 84–90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23207186/
[18] Gutiérrez-Hellín, J., & Del Coso, J. (2016). Acute p-synephrine ingestion increases fat oxidation rate during exercise. British journal of clinical pharmacology, 82(2), 362–368. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27038225/
[19] Ratamess, N. A., Bush, J. A., Kang, J., Kraemer, W. J., Stohs, S. J., Nocera, V. G., Leise, M. D., Diamond, K. B., & Faigenbaum, A. D. (2015). The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26388707/
[2o] Zanzer, Y. C., , Plaza, M., , Dougkas, A., , Turner, C., , & Östman, E., (2018). Black pepper-based beverage induced appetite-suppressing effects without altering postprandial glycaemia, gut and thyroid hormones or gastrointestinal well-being: a randomized crossover study in healthy subjects. Food & function, 9(5), 2774–2786. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29691526/
[21] Vieira Senger, A. E., Schwanke, C. H., Gomes, I., & Valle Gottlieb, M. G. (2012). Effect of green tea (Camellia sinensis) consumption on the components of metabolic syndrome in elderly. The journal of nutrition, health & aging, 16(9), 738–742. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23131813/
[22] Chantre, P., & Lairon, D. (2002). Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 9(1), 3–8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11924761/